Homepage

Portret schilderen stap voor stap

In een email vertelde Tanja mij dat zij graag wat meer wil leren over portretschilderen. Zij is een hobbyiste en vindt het fijn om zelf te ontdekken hoe het in elkaar steekt. Zij vroeg mij een portretschildering in de Hobby.Blogo te plaatsen met daarbij een essentiĆ«le algemene omschrijving.
Goed idee Tanja, hieronder vind je de basistechnieken met enkele relevante links.

Begin altijd met een schets, snel en simpel en hou het speels, niet al te precies. Let daarbij wel op de goede verhoudingen. Probeer deze indeling van het gezicht je eigen te maken, waardoor je vrijer kan schetsen. Een mooi voorbeeld hiervan zie je bij cgsociety.orgNa de schets is belangrijk met welk materiaal je het liefste werkt, aquarel (waterverf), pastelkrijt, acrylverf, olieverf, oostindische inkt, houtskool etc…

Probeer het portret met een van deze materialen verder in te vullen. Goed kijken, let goed op licht en donker, werk niet te precies maar wel vrij, want anders kan je net zo goed een foto maken. Hoe vrijer je werkt, hoe verrassender je uiteindelijke portret wordt.
En zeker in het begin hoeven de eerste portretten die je schildert niet direct te lijken, probeer eerst te werken aan je techniek. Hieronder vind je enkele links naar (stap voor stap) voorbeelden:

  1. stap voor stap portret in olieverf
  2. aquarel
  3. Henri Matisse, zelfportret
  4. Van Gogh, Madame Trubac
  5. portret met behulp van computerprint

Bekijk de video van het schilderen van een portret

↑ Naar boven ↑

copyright en disclaimer - cookies - adverteren - links

Ontvang de nieuwsbrief!