Gerelateerde artikelen

  • Simpel en snel haakpatroon kindermutsje Simpel en snel haakpatroon kindermutsje
  • Opvoeden van kinderen met gebruik telefoon Opvoeden van kinderen met gebruik telefoon
  • Haakpatroon baby en peuter bal Haakpatroon baby en peuter bal
  • Mandala mozaiek ontwerpen en mozaieken Mandala mozaiek ontwerpen en mozaieken
  • Handleiding spiegel mozaieken Handleiding spiegel mozaieken
  • Kleedgeld voor jongeren, wat is wijsheid? Kleedgeld voor jongeren, wat is wijsheid?
moeders

Het belang van kruipen

Onze jongste zoon van 9 heeft nooit gekropen. Hij was wat je noemt een bilschuiver. Komisch om te zien. Als iemand al een opmerking maakte dat het toch echt wel belangrijk was dat hij ook ging kruipen, wuifde ik dat lachend weg. “Je ziet toch dat het goed met hem gaat?” Het ging (en gaat) ook inderdaad goed met hem. Maar het belang van kruipen wordt mij langzaam maar zeker duidelijk.

Zijn motoriek is niet helemaal goed (of misschien is het realistischer om te zeggen: helemaal niet goed), hoewel hij zich wel ontwikkelt. Hij zit nu 3 jaar op hockey en raakt dit seizoen eindelijk de bal.. Maar wat veel belangrijker is: hij laat op school niet zien wat hij wel of niet kan. Dit zou te maken kunnen hebben met een te slecht ontwikkeld visueel ruimtelijk inzicht tegenover een sterk talig talent. Terwijl hij bilschuivend door het leven ging (tot 23 maanden……) kletste hij de oren van mijn hoofd en nog steeds is hij verbaal heel sterk. Deze discrepantie kan te maken hebben met de onderstimulering van de 2 hersenhelften in de gemiste kruipfase.

kruipen216x160Persoonlijk vind ik het nog steeds wel een beetje koffie-dik-kijken, maar ik heb al wel een afspraak gemaakt met een kinderfysiotherapeute, om alsnog specifieke oefeningen te doen.

Ik wil met dit berichtje alle ouders van niet-kruipers toch adviseren om meer dan bovengemiddeld moeite te doen om je kind aan het kruipen te krijgen. Baat het niet dan schaadt het niet.

Op internet zijn er vele indianenverhalen te vinden over het onderwerp. Dat geeft maar aan dat het nog heel onduidelijk is hoe het precies zit. Mocht iemand een wetenschappelijk onderlegd artikel hebben, dan hoor/lees ik het graag.

Mij bekruipt me het gevoel dat ik er te laconiek over deed. Mijn bevindingen over de fysio volgen later!