Gerelateerde artikelen

  • Eastpak is stevige rugzak schooltas Eastpak is stevige rugzak schooltas
  • Middelbare school en ongezond eten Middelbare school en ongezond eten
  • Hoe blowen herkennen bij pubers Hoe blowen herkennen bij pubers
  • Pubers en specifieke problemen Pubers en specifieke problemen
  • Kinderen leren tijdens slapen Kinderen leren tijdens slapen
  • Puberteit is blijven opvoeden en begeleiden Puberteit is blijven opvoeden en begeleiden
moeders

Pubers en sportmentaliteit

Onze 2 pubers sporten allebei graag. De een beter dan de ander, maar beiden even fanatiek.

De één voetbalt en de ander hockeyt. En allebei spelen ze golf. Beetje gek gemaakt door moeder, maar alle 3 even fanatiek…

Veel moeders roepen dat hun kind op een teamsport moet. Je moet van goeden huize komen wil je daar tegenin gaan.  Zonder nadenken ging ik oorspronkelijk in die mening mee. En ja, een teamsport brengt je veel: samenwerken, plezier, saamhorigheidsgevoel.

Maar inmiddels wil ik toch ook een lans breken voor de zogenaamde solosporten. Denk aan tennis, wedstrijdzwemmen of dus in ons geval golf. Een solosport mondt vaak uit in een gevecht tegen jezelf. In een teamsport kun je je nog verschuilen achter de wanprestaties van de ander. GFCL0078
Zoon M. is eigenlijk in alle sporten die hij doet heel handig. Al jong begon hij aan tennissen en won hij veel wedstrijden. Toen de druk toenam (hij was toch zo goed?) begon het spel pas echt. Dit keer moest er een strijd tussen de oren worden gevoerd. En daarmee begon het verliezen van de tenniswedstrijden, want mentaal was hij lang zo sterk nog niet als motorisch. Hij heeft zelfs een keer zijn tennisracket over een 3 meter hoog hek gesmeten uit pure frustratie. Aan mij weer de schone taak om corrigerend op te treden.

Na tennis kwam dus golf. Zelfde verhaal: waanzinnig balgevoel en als je zijn swing ziet: Tiger Woods eat your heart out…. Binnen 4 maanden had meneer 5 bekers op zijn kamer staan en had hij een aardige handicap. Een jaar verder is de mentale druk weer toegenomen, maar eerlijk is eerlijk: hij heeft geleerd van zijn tennisperiode. Mentaal valt er nog heel wat te polijsten, maar echt gek krijgen ze hem niet meer. En dat is al het halve werk bij golf.

Mijn punt: pubers die tijdig leren dat ze de schuld niet bij een ander kunnen leggen, maar hand in eigen boezem steken, hoeven in hun volwassen leven dat stukje niet alsnog aan te leren. Ik ken genoeg volwassenen die altijd de schuld bij een ander leggen. Hebben zeker nooit aan solosporten gedaan?

Tip voor onder de kerstboom: 5 golflessen voor 50 euro voor de beginners. Op verschillende banen in het land. Er is er vast wel 1 in de buurt. Ideaal om samen met je (puber)kinderen te doen!!

Bijkomend voordeel bij pubers die fanatiek sporten: roken is uit den boze en overmatig drankgebruik is stom!