Gerelateerde artikelen

  • Multifunctionele boekjes maken uit schoenendoos Multifunctionele boekjes maken uit schoenendoos
  • Linoleum snijden is boeiende techniek Linoleum snijden is boeiende techniek
  • Simpel en snel haakpatroon kindermutsje Simpel en snel haakpatroon kindermutsje
  • Patroon knuffel konijn naaien en borduren Patroon knuffel konijn naaien en borduren
  • Kruissteek patronen kaartspel symbolen Kruissteek patronen kaartspel symbolen
  • Peuter patchwork voetbal quilten gratis patroon Peuter patchwork voetbal quilten gratis patroon
moeders

Jaar naar het buitenland?

Na de middelbare school begint het leven pas echt. Althans, mijn oudste zoon H. kijkt er reikhalzend naar uit. Hij zit in de 5e klas en is nu al (verplicht vanuit school) aan een paar universiteiten gaan snuffelen. Het gaat bij ons ook wel kriebelen en we leven helemaal met hem mee.

Maar toch vind ik dat je andere opties open moet houden. Waarom niet eerst een jaartje naar het buitenland? De ervaring leert dat je dat na je studie niet meer doet. Maar nee, H. is vastbesloten om meteen te gaan studeren. De angst om vrienden te verliezen is groot. Weet hij veel dat die vrienden uiteindelijk totaal andere richtingen zullen kiezen…. Maar in zijn leeftijdscategorie (hij is 16) iswereld vriendschap megabelangrijk.

Voor wie wèl de grote stap wil maken staan, zijn er tal van mogelijkheden. Wat dacht je van een jaar highschool of universiteit, een talencursus, au pair, vrijwilligerswerk of stage?

Hieronder een aantal organisaties die hierin bemiddelen:

Travel Active, AFS, en EF.  Serviceclubs zoals de Lions en Rotary bieden uitwisselingen aan voor hun leden.

Ervaring van een moeder: ‘Je kunt het vergelijken met je kind in een snelkookpan gooien voor een jaar en dan komt er een totaal ander product uit. Een versnelde manier van door de puberteit gaan. Ze weten nu zo goed wat ze hier hebben. Het slechte laten ze liggen en het goede nemen ze mee.”
Maar ook: “Het hele thuisfront moet zich bij terugkomst aanpassen. Dat moet je niet vergeten wanneer je kind een jaar weggaat”

Ervaring van haar kind: ‘my best discoveries are made outside my comfortzone’ (ze leren meteen goed een andere taal…)

Zelf ben ik als 22-jarige 3 maanden in de Verenigde Staten geweest en moest het helemaal zelf rooien. Wat een prachtige periode was dat! Zou het mijn zoon ook zeker aanraden, maar hij kiest (met goed recht) zijn eigen weg. Dat wordt vast en zeker ook een mooie route.