Gerelateerde artikelen

  • Patroon schilderen en pattern painting kan iedereen Patroon schilderen en pattern painting kan iedereen
  • Servies beschilderen met sjabloon Servies beschilderen met sjabloon
  • Week in Berlijn is de moeite waard Week in Berlijn is de moeite waard
  • Romantische muur decoratie is een kantlijst Romantische muur decoratie is een kantlijst
  • Origineel sieraad zijn de vergulde nietjes Origineel sieraad zijn de vergulde nietjes
  • Lego stenen schoonmaken doe je zo Lego stenen schoonmaken doe je zo
moeders

Faalangst of nerveus voor toetsen?

Jongste zoon N. van bijna 10 jaar is voor toetsen altijd erg nerveus. Waar dit vandaan komt? Geen idee. Misschien ziet hij dat zijn grotere broers al veel meer kunnen. Gek hè, als ze 6 en 7 jaar ouder zijn. Of mogelijk heb ik hem te veel gecomplimenteerd. Ja, dat schijnt ook weer niet goed te zijn.
Met zijn nerveuze instelling voor toetsen kwam ik pas in aanraking toen hij thuis voor zijn typeles een online test moest doen. Een vriendje was hiervoor gezakt en hij dacht meteen dat hem dat ook wel zou overkomen. Dan kun je lullen als Brugman, maar de stress zit in het koppie.

In plaats van het toepassen van psychologie van de koude grond, heb ik een praktischere oplossing bedacht. Ik heb Valdispert Kids gekocht en hem uitgelegd dat een aantal druppels hiervan hem tot rust zouden brengen. De dag van de volgende online typetoets was daar en ik gaf hem de druppels. Hij had ze nog niet doorgeslikt of hij begon als een bezetene aan zijn toets. Hoewel, bezetene….. hij was in zijn hoofd de rust zelve en kon zich hierdoor compleet op de toets richten. Die fantastisch verliep. De Valdispert kan onmogelijk zo snel zijn werk hebben gedaan, dus was er een heus placebo-effect.

Mij maakt het allemaal niet uit: het werkte en de volgende nerveuze situatie weten wij welk potje we moeten pakken! Inmiddels weet ik dat ik die dus ook best kan vullen met limonadesiroop. Maar als er geen placebo-effect is: Valdispert werkt ECHT rustgevend. Ik heb het een keer uitgetest toen ik zelf een keer heel nerveus was voor een test. En nee, hij heeft het niet van mij!