Gerelateerde artikelen

  • Drinkglas als waxinelicht houder versieren Drinkglas als waxinelicht houder versieren
  • Carnavalkleding als draagbare kunst Carnavalkleding als draagbare kunst
  • Wijnglas of limonade glas versieren Wijnglas of limonade glas versieren
  • Nieuwjaarsdag en wat kunnen we gaan doen Nieuwjaarsdag en wat kunnen we gaan doen
  • Werken met glas in vele mogelijkheden Werken met glas in vele mogelijkheden
  • Dikke dame van papiermache maken Dikke dame van papiermache maken
eropuit

Gabriël Metsu en alledaagse momenten in Gouden Eeuw

Gabriël Metsu (1629 – 1667)  is een van de belangrijkste Nederlandse genreschilders uit de 17de eeuw. Zijn schilderijen geven een prachtige indruk van alledaagse momenten in de Gouden Eeuw: een jongeman die een liefdesbrief schrijft, een keukenmeid die een appel schilt, een oude drinker die het glas heft.
Ondanks zijn relatief korte leven was Metsu een van de meest geliefde schilders in zijn tijd. Zijn schilderijen werden voor aanzienlijke bedragen verhandeld. In de 18de en 19de eeuw was Metsu bekender dan Vermeer, wiens werken zelfs aan hem werden toegeschreven. Ruim 35 van zijn beste schilderijen uit internationale musea en privé-collecties worden samengebracht, waaronder werken die onlangs zijn herontdekt en voor het eerst in soms meer dan 250 jaar naar Nederland terugkeren.
Van 16 december tot en met 20 maart 2011 te zien in het Rijksmuseum.