Gerelateerde artikelen

  • Week in Berlijn is de moeite waard Week in Berlijn is de moeite waard
  • Oude deuren vertellen een verhaal Oude deuren vertellen een verhaal
  • Amateur fotografie tips en weetjes Amateur fotografie tips en weetjes
  • Stippentechniek voor en met kinderen Stippentechniek voor en met kinderen
  • Kunst maken van oud hout met voorbeeld foto Kunst maken van oud hout met voorbeeld foto
  • Fotos in je interieur verwerken met deze vijf tips Fotos in je interieur verwerken met deze vijf tips
hobby

Hoe dieren fotograferen

Of je nou naar een tropisch land gaat of een dagje naar de dierentuin, het fotograferen van dieren blijft leuk en uitdagend. Je kunt ze niet vragen of ze even netjes stil willen blijven zitten en je zult het dus veelal moeten hebben van gelukstreffers. Toch zijn er dingen waarmee je rekening kunt houden die je succeskans aanzienlijk vergroten! De volgende tips helpen je op weg.

Blijf op afstand
Vooral in het wild moet je erg uitkijken dat je de dieren niet laat schrikken met je plotselinge aanwezigheid – één verkeerde beweging en de vogel is (soms letterlijk) gevlogen! In de dierentuin zal het dier niet erg ver kunnen vluchten, maar het is natuurlijk hoe dan ook beter om de dieren niet lastig te vallen. Het kan per dier en situatie verschillen hoe dichtbij je kunt komen, maar hoe dan ook is een telelens voor het fotograferen van dieren zeer nuttig. Je kunt dan op relatief grote afstand nog scherpe foto’s maken, en een bijkomstig voordeel is dat je ook de scherptediepte kunt beïnvloeden door je diafragma in te stellen.

Natuurlijk licht
Het gebruik van een flits is veelal niet aan te raden. De dieren kunnen hiervan schrikken en vaak krijg je ook een wat onnatuurlijk effect op bijvoorbeeld de vacht of de ogen. Natuurlijk licht voldoet meestal het beste! Het is veelal een goed idee om voordat je op pad gaat het weerbericht te bekijken, zodat je een beetje weet wat je kunt verwachten qua lichtval en de hoeveelheid bewolking. Als je in de vrije natuur foto’s gaat maken kun je bijvoorbeeld vaak het beste bij zonsopgang of zonsondergang op fotojacht gaan – de dieren zijn dan meestal actiever en je hebt minder last van ‘hard’ licht. Mocht het natuurlijke licht niet meewerken dan kun je nog wat spelen met de instellingen van je camera. Het verhogen van de ISO-waarde kan al enigszins helpen.

Geduld is een schone zaak
De beestjes zullen niet mooi voor je lachen op commando, noch zullen ze elkaar omdat jij dat wilt een liefdevolle omhelzing geven en met een vertederende blik de camera in kijken. Nee, jij wilt die foto, en je zult er moeite voor moeten doen! Wat kan helpen is in de dierentuin een paar dieren uitkiezen waarvan je graag een mooie foto wilt hebben en hun gedrag een beetje bestuderen. Je kunt ook informatie over hun gedrag vragen aan de verzorger. Op die manier kun je een beetje anticiperen op wat ze zullen doen en gericht wachten op het perfecte fotomoment.

Focus!
Je maakt een foto van het dier, dus de rest is niet zo van belang! Om de focus op het dier in kwestie te zetten kun je bijvoorbeeld de scherptediepte aanpassen waardoor de achtergrond vervaagd en je onderwerp scherpt blijft. Het is vaak leuk om te proberen een connectie met het dier vast te leggen. Het is dan belangrijk dat je je op ongeveer dezelfde hoogte bevindt, zodat je de foto een beetje vanuit het perspectief van het beestje maakt. Probeer contact te vinden met de ogen voor het creëren van een persoonlijke connectie.

Speel en oefen
Oefening baart zoals altijd kunst, en met de vele extra functies en mogelijkheden die camera’s vandaag de dag bieden kun je van alles uitproberen! Zo hebben de nieuwste
sony cyber-shot-digitale-camera’s vaak een sweep panorama functie waarmee je, terwijl je de camera meebeweegt, een gehele panorama-foto kunt maken. Er zijn genoeg opties, dus ga lekker aan de slag!