Gerelateerde artikelen

  • Tekenen en kleuren op stoffen poppen Tekenen en kleuren op stoffen poppen
  • Aftelkalender maken met deze voorbeelden Aftelkalender maken met deze voorbeelden
  • Kalebas als vogelhuisje of voederbakje Kalebas als vogelhuisje of voederbakje
  • Bijen plekje geven in eigen tuin Bijen plekje geven in eigen tuin
  • Vogelhuisje maken met weinig materialen Vogelhuisje maken met weinig materialen
  • Vocht in huis bestrijden doet de vrouw Vocht in huis bestrijden doet de vrouw
moeders

Hoe minder voedsel verspillen, dus minder eten weggooien

In Nederlandse huishoudens wordt 10% van de ingekochte en mogelijk klaargemaakte maaltijden niet geconsumeerd. Hierdoor komt € 2,4 miljard aan voedsel in de prullenbak terecht. Kortom, jaarlijks gooien we per persoon 50 kilo onnodig weg.
Zowel een tekort als een overvloed aan voedsel is schadelijk. Niet alleen maatschappelijk, maar ook ecologisch en economisch (een enorme milieubelasting in de vorm van CO2-uitstoot, energie- en waterverbruik). Om voedselverspilling tegen te gaan is er een duurzame en innovatieve Kook-App ontwikkeld, die ondersteund wordt door UNICEF.: de ‘Culinaire Kliekjesdag’ met slimme kook-app.

Deze app kan recepten bedenken, gebaseerd op de ingrediënten die men nog in huis heeft en die precies zijn afgestemd op de grootte en samenstelling van het huishouden. Doel van de app is mensen bewuster om te laten gaan met voedsel.

De ATAG-app kost €3,99 waarvan €1,50 naar UNICEF Nederland gaat. Die organisatie besteedt het geld aan een voedselprogramma in Guatamala, waar ondervoeding van kinderen wordt behandeld en voorkomen.

Lekker duurzaam
De Kook-App bestaat uit ruim 600 recepten. Deze slimme applicatie helpt de gebruiker bij het kiezen, kopen en koken van gerechten en onthoudt  favoriete recepten en ingrediënten. Ook onthoudt hij waar de gebruiker niet zo dol op is. De recepten kunnen worden geschaald op basis van het aantal personen en leeftijd van de eters. Hierdoor wordt voorkomen dat er te veel ingrediënten en voedsel worden verspild.

Slimme koelkast
De ´slimme koelkast´ in de ATAG Kook-App  onthoudt wat men nog in huis heeft en past daar dagelijks de recepten op aan. Plaats dat half lege potje pesto bijvoorbeeld in de ´digitale koelkast´ en de App geeft direct receptsuggesties. Dit betekent minder voedselverspilling en toch elke dag variatie in smakelijke recepten.

Mijn lijst
‘Mijn lijst’ is het gratis te downloaden boodschappenlijstje, waar eenvoudig ingrediënten aan toegevoegd kunnen worden.  De lijst is te synchroniseren met een iPhone of Android telefoon, zodat het lijstje gemakkelijk te gebruiken is in de winkel.

Kijk voor meer informatie op: