Gerelateerde artikelen

  • Naaipatronen voor baby born pop Naaipatronen voor baby born pop
  • Persoonlijk en origineel inpakpapier zelf maken Persoonlijk en origineel inpakpapier zelf maken
  • Vetbollen maken voor vogels in de winter Vetbollen maken voor vogels in de winter
  • Bloemcorsage maken met handige tips en trucs Bloemcorsage maken met handige tips en trucs
  • Hond gezonde ijslolly geven en zelf maken Hond gezonde ijslolly geven en zelf maken
  • Originele nieuwjaarskaart zelf maken Originele nieuwjaarskaart zelf maken
hobby

Wijn, pasta en olijfolie maken op het Italiaanse platteland

Na de Tweede Wereldoorlog kwam de kleinschalige landbouw in toenemende mate onder druk te staan. De meeste boeren kozen eieren voor hun geld en bouwden hun bedrijf uit tot een superboerderij, waar de kwaliteit van de producten het moest afleggen tegen kostenefficiëntie. De rest van de boeren zocht werk in de opkomende industrie. Gelukkig waren er ook landeigenaren die een manier vonden om hun traditionele productiemethoden te behouden en eerlijk kwaliteitsvoedsel te blijven produceren. Om de verliezen die dit met zich meebracht te kunnen compenseren begonnen zij agriturismo’s. Door vakantievilla’s te bouwen op hun landgoed konden zij voldoende geld bijverdienen om door te gaan met hun traditionele landbouwmethoden.

Zelf wijn en olijfolie maken
Het leuke van zo’n agriturismo is dat je mee kan helpen op het land. Ook worden er cursussen gegeven om bijvoorbeeld zelf Chianti-wijn en olijfolie te leren maken. Deze cursussen zijn vaak zeer intensief. Er wordt bijvoorbeeld ingegaan op het belang van de bodemgesteldheid, de verschillende druiven- en olijfboomvariëteiten en de verschillende methoden voor rijping van deze producten. Uiteraard zijn deze cursussen seizoensgebonden. Voor liefhebbers van de Italiaanse keuken is dit een bijzondere manier om meer te weten te komen over de achtergrond van deze bijzondere producten.

Cursus pasta maken
Pasta is de basis van de Italiaanse keuken. En dan hebben we het in het bijzonder over verse, huisgemaakte pasta. Op veel agriturismo’s worden pasta-cursussen gegeven, waarbij je de kneepjes van het vak kan leren. Leer bijvoorbeeld zelf tagliatelli maken met sepia-inkt en de perfecte ravioli. Ook zal er aandacht worden geschonken aan bepaalde basissauzen. Je zal er achter komen waarom de meeste Italianen zweren bij een simpele tomatensaus, met slechts een handvol ingrediënten, waar je toch een paar uur voor moet uittrekken om deze perfect op smaak te brengen.

Diana