Gerelateerde artikelen

  • Patroon knuffelauto of speelauto van stof Patroon knuffelauto of speelauto van stof
  • Patroon persoonlijke ovenwant naaien Patroon persoonlijke ovenwant naaien
  • Drinkglas als waxinelicht houder versieren Drinkglas als waxinelicht houder versieren
  • Gratis naaipatroon schort simpel en eenvoudig Gratis naaipatroon schort simpel en eenvoudig
  • Brede retro armband restylen Brede retro armband restylen
  • Nagerecht op feestelijk bord tip om zelf te maken Nagerecht op feestelijk bord tip om zelf te maken
hobby

Rituals en crea rond mistletoe of maretak

Vroeger geloofden de mensen dat de mistletoe of maretak voor bescherming zorgde Je liet hem het hele jaar hangen en op kerstavond verving je hem door een nieuwe. In deze periode, tussen de dag van het plukken en het vervangen van de nieuwe, mocht de maretak de grond niet raken. Gebeurde dit toch, dan verloor hij zijn kracht. In Scandinavie stond de maretak voor vrede. Als vijanden elkaar ontmoetten in de buurt van de mistletoe hielden zij een wapenstilstand tot de volgende dag. Deze scandinavische gewoonte leidde tot de huidige traditie van het zoenen onder de mistletoe.
Als je het volgens de correcte etiquette wilt doen moet de man telkens als hij een vrouw kust onder de mistletoe een besje plukken. Als het laatste besje is geplukt mag er niet meer gezoend worden onder deze maretak.