Gerelateerde artikelen

  • Recept snelle gezonde soep Recept snelle gezonde soep
  • Recept Russisch ei is origineel en lekker Recept Russisch ei is origineel en lekker
  • Socca chips en socca met uien recept Socca chips en socca met uien recept
  • Creatief cadeau idee in een glazen potje Creatief cadeau idee in een glazen potje
  • Simpel recept pate en patevorm Simpel recept pate en patevorm
  • Recept focaccia (It) en fougasse (Fr) Recept focaccia (It) en fougasse (Fr)

Traditionele recepten uit Normandië

traditionele recepten uit normandie
Foto: Commeunchef

Niets is zo lekker en gezond als verse vis! En nergens kun je zulke verse vis eten als in de Franse streek Normandië. Trek erop uit naar prachtige oorden als Trouville en Granville en geniet van vis die net is gevangen door de lokale vissers. Op het strand, de markt en op de menukaart van de vele visrestaurants vind je een diversiteit aan zeejuwelen als poon, schol, tarbot, makreel, dorade, griet en tong. De streek staat echter bekend om haar ‘Fruits de mer’: schalen overvloedig gevuld met de zilte lekkernijen bestel je in Port-en-Bessin. Wil je je dorst lessen in Normandische traditie bestel dan een glas frisse cider of een heerlijke ‘trou Normand’ , dit is een ander woord voor Calvados, gemaakt van de allerbeste cider.

Om thuis een zomer- en vakantiegevoel te vieren vind je hieronder een heerlijk recept uit Normandië: scholfilets met beurre blanc en cider!

traditionele recepten uit normandie 1
Foto: Plazilla

Scholfilets met beurre blanc en cider
Voor 4 personen:
4 scholfilets
100 gram aardappelen
100 gram gekookte rode biet
50 cl Cider
30 gram sjalotjes
20 cl crème fraîche
200 gram boter
peterselie

  1. Om te beginnen kook je de aardappelen in zout water.
  2. Schil de aardappelen en snijd ze in vierkantjes.
  3. Snijd ook de rode biet in vierkantjes en meng de aardappelen en de rode biet samen met de gehakte peterselie in een kom.
  4. Vervolgens snijd je de sjalotjes heel dun.
  5. Doe de sjalotjes met de cider in een pan en breng het zachtjes aan de kook tot er bijna niets meer van over is.
  6. Hierbij voeg je de crème fraîche toe, breng het geheel langzaam aan de kook en voeg vervolgens de boter toe.
  7. Bak de scholfilet in 2 minuten gaar in een pan en breng ze op smaak met zout en peper.
  8. Verwarm vervolgens de aardappelen en de rode biet 5 minuten in de oven op 180 graden.
  9. Tot slot leg je de aardappelen en de rode biet mooi opgemaakt op de borden. Leg de scholfilet erop en schenk de saus ernaast. Bon appétit!
traditionele recepten uit normandie 2
Foto: Un Fromage.com

Heb je heerlijk gegeten en de smaak van Normandië echt te pakken, maak dan een kaasplateau gevuld met de fantastische kazen die van oorsprong uit Normandië komen en die daar tot op de dag van vandaag worden gemaakt; Camembert, Livarot, Pont-L’Evêque en de Neufchâtel.

  • Voor de zoetekauwen onder ons: combineer een stukje kaas met een drupje honing of een knapperige druif.
  • Ook heerlijk: rooster een paar sneetjes krentenwegge en snijd in strookjes. Eet met wat kaas als het nog warm is – geniet!

Ontdek ook de meest geweldige ‘Charme Hotels’ in deze streek waar je, na een geweldige dag buiten, heerlijk rozig tot rust kunt komen!

Alena