Gerelateerde artikelen

  • Nacht en donker schilderen doe je zo Nacht en donker schilderen doe je zo
  • Bloemen en bladeren drogen tips en trucs Bloemen en bladeren drogen tips en trucs
  • Muur behangen met stap voor stap uitleg Muur behangen met stap voor stap uitleg
  • Western feestje is wild west thuis Western feestje is wild west thuis
  • Recept focaccia (It) en fougasse (Fr) Recept focaccia (It) en fougasse (Fr)
  • Hoe mango schillen in kleine stukjes Hoe mango schillen in kleine stukjes
moeders

Hoe kaasproeverij organiseren

kaasproeverij
BRON: pumacreations.blogspot.nl

Voor het organiseren van een kaasproeverij neem je niet meer dan vijf verschillende soorten kaas. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor vijf verschillende kazen uit één land.
Je kan ook de onderstaande variatie toepassen :

  1. zachte geitenkaas
  2. milde zachte koekaas
  3. pitttige schapenkaas
  4. harde oud hollandse kaas
  5. schimmelkaas

Voorbereiding en presenteren kaasproeverij

  1. neem de kazen één uur voor aanvang uit de koelkast
  2. Maak voor iedere proever een bordje (plankje) met kaas klaar en rangschik de stukje van mild naar pittig
  3. Zet een mand met stukjes stokbrood en/of stukjes ciabatta klaar
  4. Voor iedere proever een glaasje water om de mond te spoelen

Het proeven tijdens de kaasproeverij

  1. begin met de milde kaas en snij er een stukje af
  2. ruik aan de kaas en denk aan de woorden: room, boter, fruit, noten, stal (!), kelder, peper, kruidig, hooi, gras ….. de geur van de kaas zegt niets over de smaak.
  3. neem een hapje en laat het door je hele mond gaan. Hoe ontwikkelt de smaak zich, aan het begin heel anders dan aan het einde. Hoe is de nasmaak?
  4. let daarbij op de structuur van de kaas en denk aan : vloeibaar, zacht, stevig, romig
  5. eet een stukje brood en spoel je mond en ga verder met het volgende kaasje

Als afsluiting gezamenlijk een goed glas wijn drinken passend bij de kaasproeverij en met elkaar babbelen over de smaak, geur en ervaringen van de geproefde kaassoorten.