Gerelateerde artikelen

 • Oude wollen deken nieuw leven geven Oude wollen deken nieuw leven geven
 • Masker mozaieken werkbeschrijving Masker mozaieken werkbeschrijving
 • Tafel decoratie maken met kinderen Tafel decoratie maken met kinderen
 • Simpel en snel haakpatroon kindermutsje Simpel en snel haakpatroon kindermutsje
 • Opvoeden van kinderen met gebruik telefoon Opvoeden van kinderen met gebruik telefoon
 • Haakpatroon baby en peuter bal Haakpatroon baby en peuter bal
moeders

Kinderrechtendag ieder jaar op 20 november

kleurplaat dag van de kinderrechtenKinderrechtendag wordt door de wereld gevierd op 20 november. Dit is de dag van de rechten van het kind en daar gaan we voor. 20 november is een moment om in actie te schieten, want universeel gerespecteerde kinderrechten zijn verre van de realiteit:

 • Ondanks de vooruitgang sterven wereldwijd nog altijd te veel kinderen voor hun vijfde levensjaar vanwege oorzaken die kunnen voorkomen worden. 61 miljoen kinderen gaan niet naar school, en op vlak van de bescherming van kinderen tegen geweld, uitbuiting en misbruik is er ook nog een lange weg te gaan.
 • Eén kind op vijf loopt het risico om in armoede af te glijden en dat aantal neemt nog toe. 20 november herinnert ons daar op cynische wijze aan.

Kinderrechtendag ieder jaar op 20 november, waarom?

Op 20 november 1989 nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK) unaniem aan. Dat verdrag verleent het kind burgerlijke, politieke, economische, sociale en culturele rechten en is opgebouwd rond vier principes:

 • non-discriminatie,
 • belang van het kind voorop,
 • recht op leven en ontwikkeling,
 • recht op participatie