Gerelateerde artikelen

  • Borduurwerk in Museum de Kantfabriek Borduurwerk in Museum de Kantfabriek
  • Creatief boek maken als herinneringsboek Creatief boek maken als herinneringsboek
  • Abstract werken geeft artistieke vrijheid Abstract werken geeft artistieke vrijheid
  • Pompoen uithollen als sfeerlicht Halloween Pompoen uithollen als sfeerlicht Halloween
  • Muurkunst met behang restanten is uniek Muurkunst met behang restanten is uniek
  • Carnavalkleding als draagbare kunst Carnavalkleding als draagbare kunst
eropuit

Museum de Kantfabriek en unieke tentoonstellingen

solar fiber fotograaf Brian SmeuldersMuseum de Kantfabriek schetst met deze expositie een beeld van de ontwikkeling van textiel en mode aan de hand van twee uitersten: traditionele streekdracht en intelligent textiel. De expositie heet “Traditie ontmoet Toekomst”, van streekdracht naar intelligent textiel is vindt plaats van¬†van 23 maart t/m 28 september 2014.

Museum de Kantfabriek en unieke tentoonstellingen

1-SAM_2093Het vertrekpunt is een indrukwekkende verzameling met streekdrachten die informatie gaven informatie over de gemeenschap waartoe men behoorde en de mate van welstand. Ook kon je zien wanneer iemand in de rouw was. Vakmanschap en ambachtelijkheid waren vanzelfsprekend. Kledingstukken werden gemaakt om vele jaren mee te gaan, alhoewel duurzaamheid in die tijd nog geen issue was.

In intelligent textiel wordt moderne technologie verwerkt zodat textiel interactief wordt en zich kan aanpassen aan de wensen van de gebruiker. Voorbeelden zijn textiel dat licht geeft of van kleur kan veranderen.
Deze innovatieve toepassingen worden door vooruitstrevende modeontwerpers in kleding gebruikt. Duurzaamheid en ambachtelijkheid spelen ook hier vaak een grote rol.

De expositie laat bijzondere kledingstukken waarin mode, nieuwe technologie en wiskunde bij elkaar komen. Ook interactieve kleding van bekende en minder bekende ontwerpers en innovatief textiel worden in deze expositie naast de traditionele klederdrachten tentoongesteld. In de expositie zijn ook enkele items die ontstaan zijn door samenwerking van de makers en Museum de Kantfabriek.

1-crisp 2jurken

  • Voor verdere informatie zie www.museumdekantfabriek.nl
  • Openingstijden: di t/m zo van 14.00 tot 17.00 uur (van 1 okt. tot 1 apr.) en van 11.00 tot 17.00 uur (van 1 apr. tot 1 okt.). Ruimere bezoektijden voor groepen op afspraak.
  • Museum de Kantfabriek, Americaanseweg 8, 5961 GP Horst