Gerelateerde artikelen

 • Oude wollen deken nieuw leven geven Oude wollen deken nieuw leven geven
 • Gum schoonmaken doe je zo Gum schoonmaken doe je zo
 • Masker mozaieken werkbeschrijving Masker mozaieken werkbeschrijving
 • Tafel decoratie maken met kinderen Tafel decoratie maken met kinderen
 • Patroon kleine bal voor baby en peuter Patroon kleine bal voor baby en peuter
 • Lapje vilt maken door nat vilten Lapje vilt maken door nat vilten
moeders

Kinderen leren eten doe je zo

Bron: yummyinspirations.net
Bron: yummyinspirations.net

Kinderen leren eten kan een hele klus zijn. Het bekende probleem in gezinnen met kinderen is het niet willen eten van een kind en hoe blijft het dan toch nog een beetje gezellig aan tafel.
In ieder geval niet stressen als een kind niet wil eten. In Nederland komen kinderen niets tekort, ze krijgen eerder te veel.
Aan de andere kant moet je het natuurlijk wel in de gaten blijven houden en voorkomen dat er verkeerde gewoontes ontstaan.

Kinderen leren eten doe je zo

Er is geen eenduidige oplossing, maar er zijn wel tips om het aan tafel een beetje gezellig te houden en het kind aan het eten te krijgen

 1. Vertel je kinderen wat je in de keuken aan het maken bent, desnoods laat je ze even spelenderwijs proeven. Praat daarbij met het kind en vertel dat eten nodig is om gezond te groeien. Laat het kind helpen met het wassen van groenten en als ze groter worden kunnen ze steeds meer helpen in de keuken.
  Tussendoor kan je ze een klein stukje rauwe wortel, komkommer en paprika laten proeven.
 2. Tegelijk eten met papa, mama en broertjes en zusjes, want goed voorbeeld doet goed volgen
 3. Laat de kinderen zoveel mogelijk zelf eten, de kleinste kinderen kunnen de lepel als een vork gebruiken.  Geef ze daarvoor een diep bordje en leg het eten er in hapklare stukjes in. Doe kleine beetjes op het bordje, zodat het kind zelf om nog een beetje kan vragen.
 4. Laat het kind een hapje proeven, doe net of je niet weet dat het de vorige keer zei dat hij/zij het niet lekker vond. Vermijd discussie, maar laat het kind merken dat hij/zij niet alles hoeft op te eten als hij/zij enkele hapjes neemt
 5. Het kind niet dwingen om te eten als het écht niet wil. Belonen of straffen met een toetje, niet aan beginnen.
  Gewoon: er is vandaag wel of geen toetje, en dat bepaalt de kok.
 6. Als er toch een spanningsveld ontstaat, probeer dan de spanning uit de lucht te halen door de kinderen zelf iets geks te laten vertellen…. afleiden heet dat en dan kan je als ouder weer een beslissing nemen, wel of niet dooreten of een boterham geven bij hoge uitzondering. Niet het kind bepaalt maar de ouder ……
 7. Natuurlijk zorg je voor regelmaat in de eetmomenten
 8. Als er toch zorgen zijn over het feit of het kind wel genoeg gezonde voeding naar binnen krijgt, dan kan je de huisarts raadplegen. Een arts kan, eventueel met een diëtist, nagaan of er reden is voor zorgen.