Gerelateerde artikelen

  • Afbinden van stof en verven met textielverf Afbinden van stof en verven met textielverf
  • Bloemen maken van papiergaren Bloemen maken van papiergaren
  • Kindermode en jongerenmode zelf maken Kindermode en jongerenmode zelf maken
  • Recept lekkerste snelle pizzabodem Recept lekkerste snelle pizzabodem
  • Apparaatje rozetten maken en tips Apparaatje rozetten maken en tips
  • Patroon poppenkleding zelf maken tip Patroon poppenkleding zelf maken tip
hobby

Hoe zelf thuis vilt maken en vilten

 

BRON: dans-le-townhouse.blogspot.nl
BRON: dans-le-townhouse.blogspot.nl

Hoe zelf thuis vilt maken en vilten kan je net zo moeilijk maken als je zelf wil. Vilt is eigenlijk wol die ‘verkeerd’ behandeld is. Wolvezels hebben schubben en die grijpen in elkaar als ze in aanraking komen met heet water en zeep.
Een streng ongesponnen, witte gekaarde schapenwol uitpluizen en uitleggen.

Omdat vilt uit diverse lagen (hoe meer hoe beter) wol bestaat, leg je er nog een (eventueel gekleurde) laag op. Je maakt er nog een decoratief ontwerp op, met wit en/of verschillende kleuren gekleurde ongesponnen wol (b.v. bloemetjes, streepjes, wees creatief!). Dat doe je door er plukjes wol op te leggen als bloem of sliertjes wol als steeltjes. (hier zie je de gehele viltprocedure in stap-voor-stap afbeeldingen)


Is je ontwerp klaar, dan gooi je er heet water met groene zeep overheen. Is alles goed nat, dan ga je het lapje masseren, zodat de vezels in elkaar overgaan. Als het vilt stevig genoeg is rol je je lapje in  een rieten matje, horizontaal, verticaal, diagonaal; goed rollen met je matje (er komt veel sop, gewoon doorgaan!). Iedere keer als je je matje openrolt zie je wat er van over is gebleven, hij wordt kleiner en steviger. Ben je tevreden, dan spoel je je vilten lapje uit, eerst warm en dan laten schrikken met koud water. Laten drogen en klaar.

 

Lijkt het je leuk maar wil je toch liever eerst een workshop! Dan vind je hier een leuk adres in Leiden.