Gerelateerde artikelen

  • Mandala mozaiek ontwerpen en mozaieken Mandala mozaiek ontwerpen en mozaieken
  • Handleiding spiegel mozaieken Handleiding spiegel mozaieken
  • Kleedgeld voor jongeren, wat is wijsheid? Kleedgeld voor jongeren, wat is wijsheid?
  • Verantwoorde levensstijl meegeven aan kinderen Verantwoorde levensstijl meegeven aan kinderen
  • Touwtelefoon maken met de kinderen Touwtelefoon maken met de kinderen
  • Top 10 voorjaarsschoonmaak in april Top 10 voorjaarsschoonmaak in april
moeders

Kinderogen ook beschermen tegen zonlicht

kinderogen ook beschermen tegen zonlichtWe weten allemaal inmiddels dat uv-straling schade aan de huid kan opleveren, maar weten jullie ook dat dit geldt voor de ogen? Zonder goede bescherming kan teveel zonlicht schade aan de ogen geven. Kinderogen kunnen daardoor extra kwetsbaar zijn.
Dus is het motto dat ook de ogen van (jonge) kinderen beschermd moeten worden tegen de zon.

Veel ouders beschermen de huid van kinderen met zonnebrandcrème, maar dat hun ogen ook kwetsbaar zijn voor de zon weten de meesten niet. Kinderen zijn kwetsbaarder voor veel licht en Uv-straling dan volwassenen. Hun pupil is groter en hun ooglens bevat minder beschermend pigment. Blootstelling aan overmatige Uv-straling beschadigt het hoornvlies en verhoogt het risico op oogziektes. Net als bij huidkanker, treedt dit effect op na schade over een lange periode.

Een goede zonnebril is dus ook voor kinderen belangrijk. Hoe jonger het kind, hoe kwetsbaarder de ogen. Vooral ouders met baby’s moeten extra alert zijn. Het gezicht van een baby dient te allen tijde in de schaduw te blijven.

Hoe dichter bij de evenaar, hoe hoger de straling. In Zuid-Europa, waar veel Nederlandse gezinnen vakantie vieren, is dus extra oplettendheid nodig. De straling weerkaatst op zand, water en sneeuw en de intensiteit is op grote hoogte hoger. Daarom wordt op het strand, op het water, maar ook in de bergen aangeraden de ogen extra te beschermen.

Tips bij het kopen van een zonnebril

  • De goede zonnebril geeft 100% UV-bescherming (aangeduid als UV 400 of 100% UV filter)
  • Het montuur dient groot genoeg te zijn, zodat het goed aansluit op het gezicht om te voorkomen dat het Uv-licht de ogen via de boven-, onder- of zijkant kan bereiken
  • De kleur van de glazen bepaalt alleen hoeveel zichtbaar licht wordt doorgelaten en staat los van de Uv-bescherming. Als een zonnebril teveel licht doorlaat, kan dit wel zorgen voor vermoeide, rode en pijnlijke ogen. Advies is lichtabsorptie van minimaal 75%. Kies daarom in de zomer voor een zonnebril met de Europese CE markering 3.

Over het Oogfonds Het Oogfonds wil de groei van het aantal blinden en slechtzienden in Nederland stoppen. Daarom investeert het Oogfonds in preventieve screening, voorlichting en wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast ondersteunt de stichting de volwaardige participatie van blinden en slechtzienden in de samenleving. Het Oogfonds heeft het CBF-keur voor goede doelen. Kijk voor meer informatie en tips over het beschermen van de ogen op www.oogfonds.nl