Gerelateerde artikelen

  • Oude wollen deken nieuw leven geven Oude wollen deken nieuw leven geven
  • Masker mozaieken werkbeschrijving Masker mozaieken werkbeschrijving
  • Tafel decoratie maken met kinderen Tafel decoratie maken met kinderen
  • Simpel en snel haakpatroon kindermutsje Simpel en snel haakpatroon kindermutsje
  • Opvoeden van kinderen met gebruik telefoon Opvoeden van kinderen met gebruik telefoon
  • Haakpatroon baby en peuter bal Haakpatroon baby en peuter bal
eropuit

Jaarlijkse corso in september

grootste corso ter wereld in Zundert in septemberWat begon als een feestelijke optocht van versierde fietsen is uitgegroeid tot een immense stoet van huizenhoge wagens, bedekt met honderdduizenden dahlia’s.
Iedere eerste zondag van september vindt in het Brabantse Zundert het grootste corso ter wereld plaats. Duizenden vrijwilligers tonen aan ruim 70.000 bezoekers de creaties waar ze maandenlang aan gewerkt hebben.

Het organiseren van het corso, het bouwen van de wagens en het kweken van de dahlia’s is allemaal vrijwilligerswerk. In twintig gigantische bouwtenten wordt elke avond in de zomermaanden hard gewerkt aan de bouw van de wagens. Het aanbrengen van de dahlia’s gebeurt in het laatste, hectische weekend direct voor het corso. De bloemen blijven immers maar een paar dagen goed.  Per buurtschap werken honderden mensen om de monsterklus te klaren.

Zundert leeft voor het corso. Vele corsobouwers spenderen er de zomervakantie aan, om de schitterende dahliareuzen op tijd en zo goed mogelijk af te krijgen. Bouwers en ontwerpers van de wagens krijgen het corso met de paplepel ingegoten. Gezamenlijk bouwen alle buurten met hetzelfde doel: de hoogste plaats behalen tijdens de optocht op de eerste zondag van september. Een vakkundige jury besluit welke wagen tijdens de stoet mag stoppen voor de hoofdtribune op de markt. Dat moment, ‘de Zundertse Jubel’, is de climax van het corso omdat de bouwers van de winnende buurtschap in een vreugde-uitbarsting hun overwinning vieren. Dat moment mag u niet missen.

De stoet op zondag vormt het hoogtepunt van het corso. Naast de corsowagens kan men genieten van internationale topmuziekkorpsen. Daarnaast is er in Zundert nog veel meer te beleven. Dweilbandjes, levende standbeelden en diverse jaarmarkten maken van het corso een afwisselend dagje uit.

Eén advies willen we meegeven: u ziet het corso het beste vanaf een tribune. Vakkundige omroepers vertellen u dan ook alles over de wagens. Tribuneplaatsen zijn te reserveren via de website www.corsozundert.nl/online-verkoop