Gerelateerde artikelen

  • Borduurwerk in Museum de Kantfabriek Borduurwerk in Museum de Kantfabriek
  • Carnavalkleding als draagbare kunst Carnavalkleding als draagbare kunst
  • Museum de Kantfabriek te Horst expositie ‘Remember me’ Museum de Kantfabriek te Horst expositie ‘Remember me’
  • Uittips ideeën in 2016 Uittips ideeën in 2016
  • Moderne weefkunst tentoonstelling Moderne weefkunst tentoonstelling
  • Museum de Kantfabriek met exposities en meer Museum de Kantfabriek met exposities en meer
eropuit

Museum van de 20e Eeuw en stofzuigers

museum twintigste eeuw stofzuigersIeder huis heeft tegenwoordig één of meerdere stofzuigers. Maar dat was niet altijd zo. In de 20e eeuw kregen mensen meer geld te besteden en daarbij maakten technologische oplossingen het leven makkelijker en aangenamer.
Het Museum van de 20e Eeuw laat o.a. tijdens een tentoonstelling meer dan 100 bijzondere modellen zien en vertelt de complete ontwikkeling van de stofzuiger. Van de oudste exemplaren, die door meerdere mensen bediend moesten worden, tot en met de futuristisch vormgegeven stofzuigrobot. Ook de grappige reclametijd wordt daarbij gepresenteerd.

Op de tentoonstelling wordt in chronologische volgorde de ontwikkeling van de stofzuiger gevolgd, maar ook een breed overzicht getoond van diverse technologische systemen. Van oudsher zijn er twee veelvoorkomende modellen: de liggende of sledestofzuiger, waarbij de lucht door een lange slang wordt aangezogen, en de steelstofzuiger, waarbij de lucht door een korte buis wordt aangezogen. Daarnaast is nog te zien de klopveegzuiger, die in zijn zuigmond een ronddraaiende rol met borstels heeft die het tapijt schoon klopt. En niet te vergeten de kruimeldief, die in America onder de naam DustBuster in de jaren zeventig werd gepresenteerd door Black & Decker en een enorme populariteit verwierf, hoewel de handstofzuiger zonder accu al enkele decennia bestond. Natuurlijk mag de filterloze stofzuiger met cycloonreiniging, oftewel de bekende modellen van Dyson, niet ontbreken op deze tentoonstelling. Verder zijn er op de tentoonstelling vitrines vol handstofzuigers in allerlei spectaculaire ontwerpen, speelgoedstofzuigers voor kinderen en trommelstofzuigers te zien.

Doorontwikkeling
Na al die staaltjes van ontwerpkunst en vernuft hoefde er nog maar één ding verbeterd te worden aan de stofzuiger en dat was dat je nog steeds zelf het apparaat moest bedienen. Want niet iedereen vond stofzuigen het leukste karweitje van het huishouden. Maar gelukkig werd ook daar iets op gevonden met de ontwikkeling van de robotstofzuiger die helemaal zelfstandig de woonkamer zuigt terwijl u zelf iets leuks kunt doen.

Deze en vele oudere stofzuigers zijn te zien op de leerzame, mooie en beslist niet stoffige tentoonstelling “Stof!” in het Museum van de 20e Eeuw. Wellicht ziet u nog een model dat u zelf vroeger heeft gehad, of uw oma, of overgrootmoeder. Tot eind december is de tentoonstelling te zien naast de vaste collectie en de overige nog lopende wisseltentoonstellingen “Disney Mania” en “50 jaar Beatles in Blokker”.

100 jaar stofzuigers in het Museum van de 20e Eeuw
Van 21 juni t/m 31 december 2014, Museum van de 20e Eeuw, Krententuin 24 (Oostereiland), Hoorn, open: ma t/m vr 10-17 uur, za en zo 12-17 uur. Zie voor meer informatie www.museumhoorn.nl