Gerelateerde artikelen

  • T-shirt ontwerpen met deze acht tips T-shirt ontwerpen met deze acht tips
  • Borduurpatronen en kruissteekpatronen gratis en klein Borduurpatronen en kruissteekpatronen gratis en klein
  • Boek schrijven en uitgeven tips en weetjes Boek schrijven en uitgeven tips en weetjes
  • Gezond en creatief jaar 2018 Gezond en creatief jaar 2018
  • Bloemcorsage maken met handige tips en trucs Bloemcorsage maken met handige tips en trucs
  • Transferpapier en tips om het te gebruiken Transferpapier en tips om het te gebruiken
eropuit

Exclusieve locatie is berghut in Noord Noorwegen

unieke vakantie locatie noord noorwegenExclusieve locatie om eens een zeer bijzondere vakantie te ervaren die niet veel mensen al gedaan hebben. Ben jij op zoek naar een bijzondere accommodatie midden in de bergen van Noord-Noorwegen, dan kan je terecht in de net geopende Rabothytta in Hemnes. Deze op 1.200 meter hoogte gelegen berghut, vlakbij de Okstindan gletsjer, is alleen te voet of per ski’s bereikbaar. Behalve een exclusieve locatie heeft de berghut een uiterst uniek ontwerp. De hut is de nieuwste aanwinst van de Noorse wandelorganisatie Den Norske Turistforeningen (DNT), in het Engels ook wel de Norwegian Trekking Association genoemd. Er zijn inmiddels zo’n 500 berghutten over het hele land aangesloten bij DNT.

Een architectonisch hoogstandje

Architectuurliefhebbers, wandelaars en wintersporters kunnen hun geluk niet op: het bergachtige Noord-Noorwegen is een design berghut rijker. De Rabothytta – vernoemd naar de Franse glacioloog en geograaf Charles Rabot die de noordelijke berggebieden grondig verkend heeft – is ontworpen door het bekende Noorse architectenbureau Jarmund/Vigsnæs. Geïnspireerd door het omringende ruige gebergte, heeft de hut een uniek ontwerp met grof uitstekende hoeken en schoorstenen die de robuuste bergtoppen van de omgeving nabootsen. Een moderne structuur met grote ramen bieden garantie voor een spectaculair uitzicht over de Okstindan gletsjer. De Rabothytta is gemaakt van lokaal materiaal dat bestand is tegen het strenge winterweer. Dit maakt de hut een welkom optrekje voor wie zich waagt aan een tocht door het ongerepte natuurlandschap. Anders dan veel berghutten van haar soort, is de Rabothytta het hele jaar geopend.

Noorse berghutten een betaalbaar alternatief voor kamperen

Andere voorbeelden van bijzondere accommodaties van de DNT die populair zijn onder outdoor- en designliefhebbers zijn

Er bestaan drie types DNT-hutten: ‘serviced’, ‘selfserviced’ en ‘unserviced’. Eerstgenoemde is van alle gemakken voorzien, inclusief restaurant. In het tweede type maak je je eigen eten, maar zijn wel voorraden aanwezig. Gasten van het derde (en meest avontuurlijke) type hut verzorgen volledig zelf hun eten, door voldoende mee te nemen of gebruik te maken van de omringende natuur en bijvoorbeeld te gaan vissen. De Rabothytta is een ‘unserviced’ hut. Prijzen variëren van ongeveer €25,- per nacht in ‘selfserviced’ en ‘unserviced’ hutten tot ongeveer €35,- per nacht in ‘serviced’ hutten voor leden van de DNT. Voor niet-leden gelden prijzen van respectievelijk ongeveer €38,- en €45,- per nacht. Een jaarlijks lidmaatschap kost ongeveer €70,-. Steeds meer wandelaars maken gebruik van dit betaalbare alternatief voor kamperen en verplaatsen zich zo wekenlang van hut naar hut.

 

Exclusieve locatie bij websites