Gerelateerde artikelen

 • Oude wollen deken nieuw leven geven Oude wollen deken nieuw leven geven
 • Masker mozaieken werkbeschrijving Masker mozaieken werkbeschrijving
 • Tafel decoratie maken met kinderen Tafel decoratie maken met kinderen
 • Simpel en snel haakpatroon kindermutsje Simpel en snel haakpatroon kindermutsje
 • Opvoeden van kinderen met gebruik telefoon Opvoeden van kinderen met gebruik telefoon
 • Haakpatroon baby en peuter bal Haakpatroon baby en peuter bal
moeders

EHBO voor iedereen moet

ehbo iedereen moetEHBO is Eerste Hulp Bij Ongelukken. Veel ouders weten niet hoe zij kinderen eerste hulp moeten bieden. In Noorwegen en Duitsland heeft iedereen altijd eerste hulp in de buurt. Ook in Nederland zou iedereen eerste hulp moeten kunnen verlenen.
Lees meer in het onderzoek van iedereenEHBO.nl.

Eerste hulp kunnen verlenen is belangrijk want als er iets gebeurt ben jij er het eerste bij. Je kunt veel pijn voorkomen en er zelfs levens mee redden. Daarom vergoeden veel zorgverzekeraars ook het volgen van een EHBO-cursus.”

EHBO feiten en tips

 • Iedere twee weken sterft er een kind tussen 0 en 5 jaar door een privé-ongeval
 • Bij verdrinking kan de eerste hulp in de 1e minuut bepalend zijn voor een goede afloop
 • De grootste angst van ouders is verstikking, verdrinking en verbranding
 • 140.000 kinderen gaan jaarlijks naar de Spoedeisende Hulp door een privé-ongeval. Bijna een derde van deze kinderen is tussen de 0 en 4 jaar
 • De meeste behandelingen zijn voor valpartijen (26.000 bij kinderen tot 4 jaar) en vergiftiging (1.300 kinderen).
Drie belangrijke tips voor iedereen zonder EHBO-kennis
 • Koel brandwonden minstens 10 minuten met lauw, stromend water. Trek kleding niet uit! Neem direct contact op met 112 of de huisarts. Smeer de wond nooit in met zalfjes of crèmes in verband met infectiegevaar, vraag altijd advies aan de huisarts.
 • Til een kind nooit direct op na een val. Kijk eerst hoe uw kind er aan toe is: staan de ogen normaal, kan uw kind praten en zelf opstaan? Dan is er waarschijnlijk niets aan de hand. Zo niet, bel 112. Houd uw kind sowieso in de gaten na een val: bepaald letsel is pas na een tijdje merkbaar. Vertrouwt u het niet? Ga naar de huisarts.
 • Vergiftiging. Heeft een kind iets giftigs gedronken, check dan wat het is en bel 112 voor advies. Geen melk of water geven, iedere giftige substantie heeft een andere behandeling nodig. Water of melk kan de vergiftiging ook erger maken!
 • Bestel of download ook de gifwijzer