Gerelateerde artikelen

 • Oude wollen deken nieuw leven geven Oude wollen deken nieuw leven geven
 • Borduurwerk in Museum de Kantfabriek Borduurwerk in Museum de Kantfabriek
 • Masker mozaieken werkbeschrijving Masker mozaieken werkbeschrijving
 • Tafel decoratie maken met kinderen Tafel decoratie maken met kinderen
 • Simpel en snel haakpatroon kindermutsje Simpel en snel haakpatroon kindermutsje
 • Opvoeden van kinderen met gebruik telefoon Opvoeden van kinderen met gebruik telefoon
eropuit

Sinterklaas en Piet historie in museum

pieten 5 decemberSinterklaas heeft in zijn eeuwenoude wijsheid besloten zijn Pakhuis vol pakjes dit jaar neer te zetten midden in het Museum van de 20e Eeuw, direct aan de haven van Hoorn. Op die manier kunnen de Pieten, die het toch al druk genoeg hebben, makkelijker de pakjes uit de stoomboot naar het Pakhuis brengen en kunnen Sinterklaas en de Pieten langer genieten van de kinderen van Hoorn. Zij mogen Sinterklaas komen bezoeken en kijken hoe het er voor staat met de pakjes en zich er van overtuigen dat alles in orde is voor het Heerlijk Avondje.

sinterklaas en paard op het dak

Sinterklaas en Piet historie in museum

Vanaf 15 november 2014 is het Pakhuis opengesteld voor alle gelovige kinderen en hun begeleiders. Wel moeten ze uiteraard een kaartje kopen bij de kassa van het museum. Voor kinderen t/m 3 jaar én voor bezitters van een MuseumKaart is de entree gratis.

 •  In het Pakhuis van Sinterklaas ligt een gigantische berg cadeautjes in alle formaten, kleuren en versieringen klaar om op Sinterklaasavond uitgedeeld te worden, een magnifiek gezicht. En er staat een inpakmachine waarmee automatisch kadootjes worden ingepakt.
 • Ook is er allerlei oud speelgoed te zien dat de Goedheiligman heeft overgehouden van eerdere jaren dat hij aan kinderen cadeautjes geeft.
 • Ook nieuw speelgoed is aanwezig, zodat de kinderen de verschillen kunnen zien tussen vroeger en nu.
 • Op het Pietencircuit krijgen kinderen een cursusje cadeautjes-in-de-schoorsteen-werpen en Over-het-dak-lopen-zonder-naar-beneden-te-vallen. De kinderen die het goed gedaan hebben krijgen een echt Zwarte Pietendiploma.
 • Sinds 1970 spaart Madelein Duijvestijn-Krudde  sinterklaaspapier. Haar collectie omvat inmiddels ruim 4500 verschillende inpakpapieren. In het Museum van de 20e Eeuw is een groot deel van deze unieke verzameling te zien.
 • Foto´s van historische huiselijke taferelen van de Sinterklaasviering, filmpjes van intochten en televisieoptredens uit de jaren ’60 en ’70 en meer.
 • Sinterklaas houdt tijdens zijn verblijf in Hoorn audiëntie op de volgende tijdstippen en komt dan met drie pieten langs: 22 en 23 november 14.00-14.45 uur en 29 en 30 november 14.00-14.45 uur.

“Pakhuis van Sinterklaas” is van 15-11-14 t/m 07-12 2014 in het Museum van de Twintigste Eeuw, in HOORN NH,  www.museumhoorn.nl

sinterklaas door weer en wind
strooigoed