Gerelateerde artikelen

  • Opvoeden van kinderen met gebruik telefoon Opvoeden van kinderen met gebruik telefoon
  • Patroon wijnfles verpakking Patroon wijnfles verpakking
  • Speelgoed voor vogel maken Speelgoed voor vogel maken
  • Kinderfeestje organiseren en een goed idee Kinderfeestje organiseren en een goed idee
  • Kleurenklok geeft grip op tijd Kleurenklok geeft grip op tijd
  • Wat doen tijdens Advent en Kerstperiode Wat doen tijdens Advent en Kerstperiode
moeders

Hoeveel Sinterklaas of Kerst cadeaus geven

raamstickers sinterklaas en kerst
raamstickers sinterklaas en kerst

Hoeveel Sinterklaas cadeaus ga je geven. Dat bedenken we ons nu het weer Sinterklaastijd is. Papier en pen worden tevoorschijn gehaald en de verlanglijstjes worden opgemaakt. Enthousiast huppelt je kind naar je toe en roept “Kijk, ik ben klaar! Dit lijstje stop ik vanavond in mijn schoen”. Je bekijkt het lijstje en de schrik slaat je om het hart. Veel dure cadeaus en allemaal snel te bestellen via internet. Maar wacht even ……….

Je bereikt het hoogtepunt van het eeuwige dilemma. Waar trek je de grens? Wanneer is het genoeg? Je wilt je kind ook niet tekort doen, dat hij/zij niet kan meedoen met zijn vriendjes. Want als jij “nee” zegt, ligt hij/zij eruit, denk je ……….

Je voert een zware strijd met jezelf. Je wilt je kind alles geven. Dat hij/zij gelukkig is. Dat hij/zijn de kindertijd onbezorgd kan doorbrengen. Je wilt elke dag dat stralende gezichtje zien. Met veel vriendjes en vriendinnjetjes. Dat hij/zij niet wordt gepest op school en in de buurt. Tegelijkertijd druist het tegen al je regels en voornemens in. Je wil je kind beschermen tegen alle negatieve invloeden van de media en duur speelgoed.

Hoeveel Sinterklaas cadeaus

Je wilt voorkomen dat hij gekwetst wordt. En wat is dan erger dat jij degene bent die “nee” zegt tegen je kind, waarop hij je verdrietig aankijkt “Maar Maud en Dieke hebben dat ook! En Jordi. En Sem. Nu kan ik niet meedoen…”. Je voelt een klont in je maag, maar houdt voet bij stuk. Hij wordt boos en roept “dat is niet eerlijk, zij mogen het wel! Ik mag ook nóóit iets van jou!”. Je ziet het gezichtje. Boos, verdrietig… en je voelt de twijfel toeslaan. Je zegt dat je er nog even over zult nadenken.

Hoe kun je hier mee omgaan?

Vraag jezelf af waar je kind écht gelukkig van wordt en beperk de keuze uit het verlanglijstje.
Als opvoeder begeleid je een kind naar zijn/haar volwassenheid. Je leert hem/haar om te gaan met verschillende situaties, leuke en minder leuke. Je leert je kind omgaan met situaties waarin niet alles gaat zoals hij/zij dat graag wil.
Dan heeft hij/zij het als puber en jongvolwassene een stuk minder lastig. Je gunt je kind juist alle geluk als je je grenzen duidelijk stelt. Richt je op zijn/haar toekomst.