Gerelateerde artikelen

 • Smileys en emoticons gebruiken en tips Smileys en emoticons gebruiken en tips
 • T-shirt ontwerpen met deze acht tips T-shirt ontwerpen met deze acht tips
 • Oude wollen deken nieuw leven geven Oude wollen deken nieuw leven geven
 • Boek schrijven en uitgeven tips en weetjes Boek schrijven en uitgeven tips en weetjes
 • Masker mozaieken werkbeschrijving Masker mozaieken werkbeschrijving
 • Wat doen op oudejaarsavond en nieuwjaarsdag Wat doen op oudejaarsavond en nieuwjaarsdag
moeders

Veilig huis voor je kinderen

pixabay.com/nl
pixabay.com/nl

Veilig huis voor je kind. Als ouders wil je niks liever dan je kind beschermen. Je gaat voor je kinderen door het vuur en doet er alles aan om te voorkomen dat zij zich verwonden of bezeren. Zijn jullie ouders in spé? Dan moet je heel wat gaan aanpassen in jullie huis. Vooral als de kinderen iets groter worden en zelfstandig kunnen lopen, moet je constant opletten. Je wilt namelijk niet dat je kind van boven naar beneden van de trap afvalt, of dat hij of zij de hete kraan opendraait. Let daarom op de onderstaande tips.

pixabay.com/nl
pixabay.com/nl

Veilig huis voor je kinderen

Veiligheid boven alles

 • Zodra je kindje de eerste stapjes kan zetten, is het opletten geblazen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je een hekje voor de trap plaatst, zodat je kindje niet van de trap af kan vallen.
 • Ook stopcontacten zijn belangrijk om aan te passen. Kinderen stoppen namelijk overal hun vingertjes in, maar ze stoppen ook andere voorwerpen in gaten en kieren. Het is daarom belangrijk dat je de stopcontacten kindvriendelijk maakt. Er zijn speciale kinderbeveiligingen die je op de stopcontacten kunt plaatsen.
 • Verder kun je zorgen voor hoekbeschermers, zodat scherpe hoeken worden afgeschermd.
 • Denk ook aan schoonmaakmiddelen, zet deze op een veilige plek en zorg dat elektrische apparaten buiten het bereik van je kindje zijn.
 • Heb je gebruik gemaakt van het warme water? Spoel je kraan daarna eerst door met koud water. Mocht je kindje de kraan opendraaien, krijgt hij of zij geen heet water over zich heen.
 • Is je kindje al in staat om zelfstandig te eten? Geef hem of haar dan kinderbestek. Dat is niet zo scherp.

Het zijn kleine aanpassingen, die grote problemen kunnen voorkomen.

Training voor ouders
Natuurlijk kun je als ouder zijnde niet op alles voorbereid zijn en gebeuren er af en toe dingen die je niet had kunnen voorzien. Kinderen gaan nou eenmaal graag op ontdekking uit en stoppen dingen in hun mond of neus. Het is als ouders belangrijk dat je weet wat je moet doen en hoe je moet handelen in noodsituaties. Kinderen zijn geen kleine volwassenen. Hun lichaam zit heel anders in elkaar en dat vraagt ook om een andere behandelmethode. Mocht je kind bijna stikken of erg benauwd worden, moet je als ouder weten hoe je hier op moet reageren. Ook als je kindje brandwonden krijgt of koortsstuipen heeft. Als ouders doe je er dus verstandig aan om een EHBO cursus voor kinderen te volgen.