Gerelateerde artikelen

  • Originele nieuwjaarskaart zelf maken Originele nieuwjaarskaart zelf maken
  • Persoonlijk inpakpapier of kaftpapier maken Persoonlijk inpakpapier of kaftpapier maken
  • Gratis patroon handtas en enveloppe-tas Gratis patroon handtas en enveloppe-tas
  • Menukaart maken driehoekig en staand Menukaart maken driehoekig en staand
  • Aanmaakblokjes maken van oude wijnkurken Aanmaakblokjes maken van oude wijnkurken
  • Boeddha maken als Sinterklaas surprise Boeddha maken als Sinterklaas surprise
moeders

Boter zelf thuis karnen

boter karnen thuisBoter karnen kan je nu gewoon zelf thuis doen. Zelf brood maken, doen we al en nu dus ook het smeuïge smeersel zelf maken. Je gebruikt daarvoor de Kilner.

Boter karnen snel en lekker

In enkele simpele stappen

  • doe slagroom in de Kilner
  • doe er wat grof zeezout bij
  • en 10 minuten draaien
  1. Om te karnen doe je verse slagroom op kamertemperatuur in de pot, plaats de klopper en begin met kloppen.
  2. Gedurende het kloppen merk je dat de room steeds dikker en stijver wordt, tot deze begint te schiften in boter en karnemelk.
  3. Na het kloppen giet je de karnemelk af (deze is te gebruiken voor het bakken van bijvoorbeeld scones) en schep je de zachte boter in een kom om deze te spoelen met koud water.
  4. Door het spoelen en kneden werk je er nog meer karnemelk uit voor een steviger eindproduct.
  5. Uit 250 ml slagroom karn je circa 100 gr verse boter.
  6. Het bereide smeuïge mengsel is zo’n 2 weken houdbaar in de koelkast.

TIP: Je kan natuurlijk ook kruidenboter maken door er in latere instantie knofloof en/of groene kruiden bij te doen zoals bieslook, peterselie…….

De glazen pot van de Kilner boterkarner is vaatwasmachinebestendig. De deksel met klopper was je met de hand af.

Boter zelf karnen. Bron: freegreatpicture.com
Boter zelf karnen.
Bron: freegreatpicture.com