Gerelateerde artikelen

  • Pointillisme oefening met inspirate van kunstenaar Pointillisme oefening met inspirate van kunstenaar
  • Linoleum snijden is boeiende techniek Linoleum snijden is boeiende techniek
  • Sneeuwvlokken knippen is knipkunst Sneeuwvlokken knippen is knipkunst
  • Theezakjes vouwen theezakje tot kaart Theezakjes vouwen theezakje tot kaart
  • Patroon sjaal haken guimpe techniek Patroon sjaal haken guimpe techniek
  • Recept zeepsop en nat vilten Recept zeepsop en nat vilten

Bronsgieten cire perdue

Maurice den Boer, bronzen beelden

Bronsgieten cire perdue in het kort vertelt. Je maakt een model of origineel in was. Om dit beeldje massief te kunnen gieten wordt het voorzien van aanvoerkanalen en ontluchtingskanalen. Deze worden aangebracht op specifieke plaatsen op het beeld. Vervolgens dienen de beelden ingevormd te worden in een vuurvaste vorm. Je gebruikt hiervoor gips, keramische korrels en oude massa. Het mengsel wordt in de gewenste verhouding aangemaakt en naar gelang de werkwijze kan een ring of bekisting worden volgeschonken of spat of kwast men het beeld in.

Wanneer het beeld en de aanvoerkanalen inclusief trechter ingebed zijn, komt er een bewapening om de vorm heen. Hiervoor gebruik je kippengaas of ander draad. Hier overheen komt de laatste laag, de buitenmantel. Dit breng je met de hand aan totdat je een regelmatige dikte hebt bereikt.
De mal wordt vervolgens uitgestookt in een hiervoor bestemde oven. Gedurende een periode smelt en uiteindelijk verbrandt de was en andere gebruikte materialen.

De vormen hebben nu een negatief in zich van het beeld met aanvoerkanalen en alle ontluchtingen. Het brons kan nu gesmolten worden en de lege mallen worden ingegraven in zand. Wanneer het brons de juiste temperatuur heeft, zo’n 1170 graden, wordt de kroes (grote beker met gesmolten brons) uit de oven getild en in de lummel (beugel voor de kroes) geplaatst. De mallen kunnen nu 1 voor 1 worden volgeschonken.
De volgende dag hak je de mallen uit en kunnen alle oneffenheden weggeschuurd worden.

Als laatste kan een beeld gepatineerd worden. Dit is het kunstmatig kleuren van de beelden dmv diverse zuren en verhitting. De meest gebruikte kleuren zijn groen, bruin en zwart. Hiernaast zijn er nog tal van mogelijkheden en variaties mogelijk uiteraard.

Prachtige bronzen beelden en meer informatie bij Maurice den Boer