Gerelateerde artikelen

  • T-shirt ontwerpen met deze acht tips T-shirt ontwerpen met deze acht tips
  • Boek schrijven en uitgeven tips en weetjes Boek schrijven en uitgeven tips en weetjes
  • Gezond en creatief jaar 2018 Gezond en creatief jaar 2018
  • Bloemcorsage maken met handige tips en trucs Bloemcorsage maken met handige tips en trucs
  • Transferpapier en tips om het te gebruiken Transferpapier en tips om het te gebruiken
  • Snelle sinterklaas surprise maken Snelle sinterklaas surprise maken
hobby

Linoleum snijden tips

Linoleum snijden is een creatieve hobby en je kan er alle kanten mee uit. Het ontwerpen van de linoleumsnede vraagt wat denkwerk en het snijden in de linoleum geeft een goed gevoel. Als je uiteindelijk met de linosnede op stof of op papier gaat drukken, krijg je een mooie afbeelding van al je werk.

Linoleum snijden tips

Het snijden van linoleum is geschikt voor het bedrukken van papier en stof. In mijn hobby-schoenendoos vond ik een aantal simpele voorbeelden om jullie te inspireren. Door met deze ontwerpen aan de slag te gaan kom je op een gemakkelijke manier toe aan eigen ideeën en ontwerpen.

Gebruik linoleum van minimaal twee milimeter dik en de oppervlakte mag geen grove korrel hebben. Onmisbaar zijn de V- en de U guts en het houtsnijmesje (kan ook een scherp zakmesje zijn). Alle houtsnij-gutsen kun je voor de linoleumsnede gebruiken.
Bekijk en koop de materialen bij Artistix.

De snede dient minimaal één milimeter diep te zijn, zodat bij het drukken de inkt niet doorloopt. Hoe groter het vlak, des te dieper je moet uitsnijden.
Met iedere guts (vooral de grotere houtgutsen) kan je aparte negatieve decoratieve vormen steken: b.v. met de U-guts een rondje en met de V-guts een ruitvorm.

TIP: Wrijf het lino-oppervlak in met zwarte oost indishce inkt of plakkaatverf, zodat je al meteen de zwart/wit werking kan bekijken.

De inspiratie

linosnede schapen inspiratie

HET ONTWERPEN

linosnede schapen op transparant

DE LINOSNEDE

linosnede schapen snijden linoleum

 

HET RESULTAAT

linosnede schapen afdruk linoleum snijden gutsen