Gerelateerde artikelen

 • Vingerpopjes van vilt zijn groentenpoppetjes Vingerpopjes van vilt zijn groentenpoppetjes
 • Tekenboeken voor jongens en meisjes Tekenboeken voor jongens en meisjes
 • Papiermache en stofmache varken knutselen Papiermache en stofmache varken knutselen
 • Trekpop knutselen van een sterke man Trekpop knutselen van een sterke man
 • Kleurplaat van Dora verzamelen en kleuren Kleurplaat van Dora verzamelen en kleuren
 • Patroon schilderen en pattern painting kan iedereen Patroon schilderen en pattern painting kan iedereen
hobby

Mandala mozaiek ontwerpen en mozaieken

Mandala mozaiek ontwerpen en mozaïekenMandala mozaiek ontwerpen en mozaïeken. Wil je starten met de hobby mozaieken of ben je op zoek naar patronen om te mozaieken, dan is een mandala een handig onderwerp om te mozaieken. Je kan eindeloos varieren, van makkelijk tot steeds moeilijker.

Basistechniek mozaieken

 1. Beplak als eerste de eventuele hoekjes. Vandaaruit plak je verder.
 2. Voorzie de geribbelde kant (onderkant)van de steentjes van een lijmdotje.
 3. Het leukste eindresultaat krijg  je, als je de steentjes voor de opvulling wisselend schuin plakt (dus niet allemaal recht, strak tegen elkaar aan).
 4. Klik bijvoorbeeld op deze link voor een aantal voorbeeldjes hoe het eruit kan komen te zien.
 5. Wanneer de hele lijst beplakt is met steentjes, wacht dan totdat de steentjes vast zitten. Daarna begin je met invoegen. Het voegsel verdun je met water, zoals op de verpakking staat beschreven,  tot een papje (tip: het verdunnen komt nogal precies, wellicht is het verstandig dit door een volwassene te laten doen).
 6. Voeg als eerste de verticale randen van de vorm (dus de “binnenkant”). Daarna voeg je het oppervlak en als laatste de verticale buitenranden. Wrijf zo nodig extra over de voegen, zodat het voegsel goed tussen de steentjes komt.
 7. Nadat alles goed is ingevoegd, neem je het overtollige voegsel af met een vochtig, goed uitgeknepen sponsje, totdat er alleen nog een sluierlaag over de steentjes overblijft. Maak de spons regelmatig schoon.
 8. Laat hierna je werkstukje nog even drogen. Met een droge doek of keukenrol maak je als laatste steentjes nog even glanzend schoon!

Mandala mozaiek ontwerpen en mozaieken

De voorbeeld mandala’s printen en kopieren in de juiste grootte. Bepaal van tevoren waar je welke kleuren wil gebruiken.