U bevindt zich hier: Home » hobby » Stap voor stap gordijnen maken

Stap voor stap gordijnen maken

Geschreven door Elenea
stap voor stap

BRON: marielotto.blogspot.nl

Stap voor stap uitleg om gordijnen te maken. Heb je een mooie stof gevonden of wil je zelf de gordijnen gaan naaien, dan vind je bij deze site handige stap voor stap aanwijzingen (tips) voor overgordijnen, blinds en ringgordijnen. Ik heb in het verleden wel wat gordijnen niet al te netjes opgehangen dus ik ben hier heel blij mee en jullie?

Kies je voor gordijnen die je open en dicht schuift – klik dan op overgordijnen.

Wil je meer weten over optrekgordijnen/blinds – klik dan op blinds.

Wil je meer weten over ringgordijnen – klik dan op ringgordijnen

Stap voor stap tips gordijnen maken

Gordijnen vastzetten doe je met een embrasse. Deze kan je zelf maken in een recht vorm of in een banaanvorm.

  1. Patroon rechte embrasse
  2. Patroon banaan vormige embrasse
  3. Teken het patroon op patroonpapier in de juiste grootte
  4. knip dit patroon 2x uit de stof, denk aan een zoompje
  5. Naai aan elkaar en vul met een dun laagje fyberfill
  6. Om te verstevigen kan je ook een stukje vlieseline in de juiste vorm knippen en dit er tussen naaien.

 

Gerelateerde artikelen

21 reacties

sandra februari 25, 2007 - 3:57 pm

Wie weet hoe je moet berekenen hoe breed een embrasse moet zijn?

Reageer
Elenea februari 25, 2007 - 6:41 pm

@Sandra. Bij een gordijn van de vloer tot het plafond, kan je de embrasse goed breed maken (maximaal 20 cm). Mooi is het als je de embrasse aan de bovenzijde recht knipt en de onderzijde van smal (ongeveer 7 cm) naar breed en waar naar smal laat verlopen. Je voert de embrasse met fiberfil. In de muur doe je een haakje en aan de embrasse naai je ringetjes. Is je gordijn korter, dan kan je de embrasse iets smaller maken. Bij ringordijnen scrol je naar beneden en vind je een voorbeeld van een romantische embrasse.

Reageer
danielle maart 13, 2009 - 11:10 pm

hoe doe je gordijnen haakjes er in in een dubbele plooiband
wie weet dat en kan me dat vertellen.

groetjes danielle

Reageer
Elenea maart 14, 2009 - 10:20 am

@ Danielle. Deze informatie vond ik bij schadebo.nl :
Gordijnhaken

De diverse accessoires en fournituren van Schadébo bieden volop decoratieve mogelijkheden voor zowel klassieke als moderne interieurs.

Bij de keuze van de haak is het belangrijk te weten of de rail en runner volledig bedekt moeten worden of dat het gordijn onder de rail moet hangen en alleen de runner bedekt wordt. De hoogte van onderkant runner of ring tot bovenkant rail of roede noemt men het gordijnhoofd. Bij het plaatsen van de rail aan het plafond is het noodzakelijk om het hoofdje 4 mm te verkleinen, omdat anders het gordijn tegen het plafond schuurt.

Insteek-/inschuifhaak en profiel-kuifhaak
Voor het ophangen van gordijnen met vliesband gebruikt u insteek- of inschuifhaken of een profiel-kuifhaak. De insteekhaak heeft een scherpe punt, die u op verschillende hoogtes in de plooi kunt steken. Deze haken worden gebruikt bij overgordijnen met een brede bovenzoom, versterkt met transparantband of vliesband. De haak is uitstekend geschikt voor de U rail de Luxe omdat de haak geen uitstekende klemmen of steuntjes heeft. De inschuif- en profiel-kuifhaak hebben een vast gordijnhoofd. Daarom zijn ze in meerdere maten te verkrijgen.

Innaaihaak
De innaaihaak wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt. Het is een kunststof blad met een strip tandjes, waarover een haakje geschoven wordt. U bepaalt zelf de afstand tussen de plooien. Plaats het kunststof blad zo in de plooi dat het haakje aan de achterzijde van het gordijn buiten de plooi blijft. Schuif het haakje tot u het gewenste gordijnhoofd heeft. Er zijn 2 verschillende innaaihaken nl. mobyflex- en microflexhaken. Welke haak u nodig heeft is afhankelijk van uw industriële naaimachine.

Rimpelhaak
Dit haakje wordt gebruikt met rimpelband. In het rimpelband zitten, net als bij plooiband, platte lusjes waar de haakjes ingestoken kunnen worden.

Plooibandhaak
Bij gebruik van plooiband gebruikt u plooibandhaken. De uitstekende pootjes van de metalen haak schuift u in de lusjes van het plooiband en vervolgens draait u ze door. De haken zijn verkrijgbaar in vernikkeld koper en wit kunststof.

Duplohaak
Deze haakjes worden vooral gebruikt bij vitrages. Ze zijn licht en soepel en kunnen blijven zitten als u de vitrages wast. Ze passen uitstekend in plooiband met platte- of opstaande lus, alsmede in rimpelband en de automatische plooibanden.

Kuifhaak
Deze haak wordt in principe alleen nog gebruikt voor de I-rail. Deze haak past in katoenband, maar ook in het buckram-, vlies- of transparantband.”
BRON: Schadebo.nl

Reageer
hoi maart 25, 2009 - 9:16 pm

hoi heeft iemand misschien een voorbeeld hoe je precies de kunstofhaak erin moet naaien? Hoeveel centimeter moet het stof uitsteken van het haakje?

En hoe naai je dan de vlinderplooi? Ik ben nu bezig met een gordijn en moet zeggen dat het innaaien van de kunstofhaakje niet simpel is….

bedankt en groetjes…

Reageer
Lucia september 21, 2009 - 11:24 am

Ik heb de site over ringgordijnen naaien bezocht die hier aangeraden wordt, maar ik mis nog de afstand die er tussen twee ringen in moet zitten. Dat staat nergens beschreven, en ik kan het verder ook niet vinden op internet.

Ik heb lage gordijntjes van maar 55 cm hoog en 1.55 breed (en dat 4 keer)en kleine ringetjes van 11 cm doorsnee.

Ze komen op een metalen roede die strak gespannen wordt tussen twee muren, om dozen en troep te verbergen onder het schuine dak.

Wat is de afstand die je maximaal kan aanhouden tussen twee ringen?
Alvast bedankt!

Reageer
dounia december 25, 2009 - 4:21 am

hoe maak je de ringetjes vast aan je ambrasse en wat is fiberfil

Gr
Dounia

Reageer
Elenea december 25, 2009 - 12:24 pm

@Dounia. Ringetjes vastmaken, doe je door met naald en draad steeds op dezelfde plaats om het ringetje en in de stof te naaien.
Fiberfill is synthetische voering die je tussen de buitenkant stof en de voering naait. Fiberfill/wattine/volumevlies, is een luchtige tussenvoering die naast warmte het kledingstuk meer volume geeft. De stof is onstaan door kleefstof of door smelten van synthetische vezels. Er zijn verschillende diktes verkrijgbaar. De dikte wordt door grammen aangegeven. Hoe meer gram, hoe meer volume. De stof heeft geen richting en kan alle kanten op geknipt worden.

als poppenvulling : http://www.hobbydoos.nl/winkel/diversen/vulling.asp
en per meter : http://www.nnstoffen.nl/fiberfill-c-40.html

Reageer
Santa Janki maart 24, 2010 - 3:18 am

Goededag,

hoeveel cm van de stof moet samen in de plooi voor kuifhaak

dank en grtjes

Reageer
s van dijk april 11, 2010 - 8:36 pm

Ik ben gordijnen aan het naaien voor de boot. probleem !!! er moeten stukjes opgehangen worden die schuin zijn diagonaal (gordijn met een schuine bovenzijde) mijn vraag hoe hang ik deze op???

Reageer
Sjoerd mei 6, 2010 - 1:26 pm

Ik weet niet hoor, maar waarom heeft niet het hier over het omzoomen van de onderkant. Daar wil ik namelijk meer van weten. Hoe meet ik dit af. de eerste lukt hangend nog wel (2cm) boven de grond, maar hoe krijg ik de rest netjes recht?

Reageer
Hannah oktober 9, 2010 - 3:02 pm

Ik heb 3 meter stof in de breedte en wil uitkomen op 1,5 meter brede gordijnen. Hoeveel cm moet ik vrijlaten om dan een plooi te maken en hoeveel cm is de plooi? Is dat 5 cm dubbelgevouwen?

Gr, Hannah

Reageer
corrie januari 9, 2011 - 4:30 pm

wat worden tegenwoordig toch gordijnen met een hoop moeilijke toestanden gemaakt, gewoon plooiband en haakjes eraan. Het nijlon garen vind ik ook niks. De groeten van Corrie

Reageer
Sarita februari 14, 2011 - 4:23 pm

Geachte mensen!

Ik zou heel graag een cursus willen volgen voor het maken van gordijnen.
Helaas moeilijk te vinden, daarom wil ik vragen wie mij dit kan leren?

MVGR

Reageer
karin september 18, 2011 - 12:53 pm

wat is de gemakkelijkste manier om gordijnen korter te maken ,het meten gaat niet goed aan de onderkant

Reageer
Duo rolgordijnen december 29, 2017 - 4:54 pm

Gordijnen maken is niet gemakkelijk. Er wordt veel te gemakkelijk over gedaan. Daarom een complimentje voor het mooie gordijntje en alle tips. Toevallig kwam ik hier voorbij omdat ik zoek naar manieren om onze nieuwe duo rolgordijnen te printen. Succes met je blog. Groet, Iris

Reageer
Chantal de Groot januari 12, 2018 - 10:32 am

Gordijnen op maat maken is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ik heb sinds kort een naaimachine gekocht met dubbel transport en ik heb al mijn vouwgordijnen gemaakt. Voor het eerst is me dat goed gelukt. OP een vouwgordijn website heb ik het stof los gekocht.

Reageer
Ron oktober 19, 2018 - 6:48 am

alle fournituren om zelf gordijnen te maken online per meter of per stuk te bestellen!

Reageer
Ingrid februari 2, 2020 - 4:48 pm

Hoe lang moet een embrasse zijn voor overgordijnen, ik bedoel van ringetje naar ringetje? In banaanvorm?

Reageer
Elenea februari 6, 2020 - 4:55 pm

@Ingrid. Mijn embrasses voor overgordijnen van ringetje tot ringetje zijn 75 cm lang.
En van begin tot eind 80 cm lang.
De ringetjes zitten dus 2,5 cm vanaf begin en eind.
Succes en mvrgr Elenea.

Reageer
Katelijne juni 5, 2021 - 9:02 am

Hallo! Ik wil graag gewone gordijnen maken waar je bovenaan zo een stok kan insteken. Ik bedoel zo een wit staafje. Heeft iemand daar uitleg of eventueel foto over? Hartelijk dank.

Reageer

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com