U bevindt zich hier: Home » eropuit » Verrassende tentoonstelling van textielkunstenaars uit 14 landen!

Verrassende tentoonstelling van textielkunstenaars uit 14 landen!

Geschreven door Elenea

Te zien was in Museum De Kantfabriek aan de Americaanseweg in Horst de tentoonstelling : PFAFF ART EMBROIDERY CHALLENGE 2010; LANDSCAPE-LET US TRAVEL.
Met als resultaat een wereldwijde wedstrijd die de borduur- en naaimachinefabrikant PFAFF organiseerde. Een 2-jarige wedstrijd waarvoor textielkunstenaars werden uitgenodigd de uitdaging aan te gaan. Het was de vierde tentoonstelling, gesponsord door PFAFF sinds 2004. De resultaten op de tentoonstelling waren buitengewoon en soms adembenemend!

De subtitel voor deze expositie was “Landscape- Let us travel”. Natuurlijk met een verwijzing naar het schilderen van landschappen. Die vorm van schilderen bereikte zijn hoogtepunt in Frankrijk in de tweede helft van de 19de eeuw door de impressionisten.

Deze stroming vormde de het uitgangspunt voor de textielkunstenaars die meededen aan de Pfaff Art Embroidery Challenge 2010. Een wedstrijd voor iedereen die kunstwerken maakt op de borduur- of naaimachine.

Raakvlakken met de schilderkunst zijn er zeker; in plaats van penselen zorgt de naaimachine voor een creatieve en spontane compositie: kleurige draden in plaats van het palet met de verschillende tinten verf.

“Let us travel” verwijst naar de vele reizen die de kunstenaars maakten en die hun inspireerden. Door allerlei landen en landschappen, met allelei vormen van transport. Zelfs belandt men op de maan ( “Man on the moon” door de Engelse kunstenaar Alice Kettle ). Maar ook reizen sommige kunstenaars naar het land van kun kinderjaren; herinneringen aan vroeger ( “All things bright and beautiful” door Ruth Harries ). Er zijn ook werken te zien die de klimaatverandering en de milieuproblematiek tot onderwerp hebben. Zo laat Carol Shinn uit Amerika in haar werk de desastreuze en alles vernietigende brand in Californië zien.

Van de 112 werken uit 18 landen, werden 51 werken van 49 verschilllende kunstenaars geselecteerd. Kleine en ook grote werken, schilderijen, sculptures of objecten.

Deze zeer verrassende tentoonstelling was te zien in Museum de Kantfabriek, ontwikkeld uit de laatste kantfabriek van Noord-West Europa. Het museum laat de textielindustrie en textielnijverheid in de regio zien. Dat gebeurt a.d.h.v.een unieke selectie kantklosmachines die nog in werking zijn in dit monumentale gebouw.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com