Gerelateerde artikelen

  • Breien met dikke bezemstelen is een uitdaging Breien met dikke bezemstelen is een uitdaging
  • Simpel snel haakpatroon kindermutsje Simpel snel haakpatroon kindermutsje
  • Konijntje maken door vierkant te breien Konijntje maken door vierkant te breien
  • Handgemaakte producten en Etsy inspireren Handgemaakte producten en Etsy inspireren
  • Babyslofje vilten makkelijk met deze tips Babyslofje vilten makkelijk met deze tips
  • Zomerhoedje haken met gratis haakpatroon Zomerhoedje haken met gratis haakpatroon
eropuit

Handwerktechnieken bij tassenmuseum Hendrikje

In de  tentoonstelling “Hoezo Tuttig” toont het museum handwerktechnieken in tassen uit het verleden en heden. Het museum laat zien hoe deze technieken zijn toegepast in de tas en dat oude technieken een inspiratiebron zijn voor hedendaagse ontwerpers.
De tentoonstelling is van 14 februari tot 11 september 2011   in het tassenmuseum in Amsterdam

Wie dacht dat breien, borduren, haken, vilten en weven ouderwets is, heeft het mis. Deze handwerktechnieken zijn niet tuttig, maar helemaal van deze tijd. Uit onderzoek van de Telegraaf in januari 2010 bleek dat breien en borduren nu de populairste hobby’s zijn onder vrouwen. Maar deze technieken zijn niet alleen populair bij hobbyisten, ook tassenontwerpers, modemerken en interieurdesigners putten dit seizoen graag uit het verleden als het gaat om deze technieken.

In deze tentoonstelling zijn tassen te zien gemaakt met diverse oude technieken naast hun ‘moderne zusjes’. Het museum laat technieken zien die langzaam aan het verdwijnen waren, maar die nu worden hergebruikt voor nieuwe, verrassende ontwerpen. Sigrid Ivo, directeur van het museum: “Ik wil graag dat het museum een bron van inspiratie is voor ontwerpers en laten zien dat de oude technieken als uitgangspunt kunnen dienen voor nieuwe technieken. Daarnaast willen we bezoekers inzicht geven in hoe iets nu precies is gemaakt.” 

Een van de populaire technieken van toen en nu is breien. Begin 19e eeuw was het breien met glaskralen populair. Een geoefende breister had gemiddeld drie volledige werkweken nodig om een kralentas te maken: meer dan 40.000 kralen moesten volgens patroon in de juiste volgorde geregen worden voordat de tas gebreid kon worden. Breien is nu onverminderd populair: hedendaagse merken maken gebruik van nieuwe materialen zoals katoen, lintjes, plasticzakken, plasticdraden en zelfs chipszakken. Zoals Anteprima, die tassen vervaardigd van gebreid plastic. Voor ontwerpers speelt bij het gebruik van oude technieken niet zozeer de mode een rol. Voor hun is het de liefde voor het materiaal, de technieken, het ambacht en de uitdaging die hun inspireert om tot vernieuwende en smaakvolle ontwerpen te komen. De ontwerpster Janske Megens maakt gebreide tassen waar experimentele breiontwerpen gecombineerd worden met leer. Of Briana Smith, die gebruik maakt van repen pony of kalfsleer waar het haar nog op zit, die ze handmatig breidt. 

Ook een aantal nieuwe technieken zoals laserprinten, vilten en stansen zijn te zien. Ontwerpster Ineke van der Struijs ontwikkelde een techniek waarbij ze leerbehang uit de 17e eeuw als inspiratiebron nam en kant als decoratiemotief op kunstleer afdrukt. De Braziliaanse ontwerpster Irá Salles combineert in haar tassen katoenen haakwerk, leer en stro. Met het blote oog is niet direct te zien hoe iets is gemaakt. Het museum wil de bezoeker inzicht geven in de diverse technieken die worden gebruikt worden door ontwerpers om dergelijke tassen te maken.

Tassenmuseum Hendrikje
Tassenmuseum Hendrikje toont de geschiedenis van de westerse tas vanaf de late Middeleeuwen tot heden. De collectie laat zien dat de tas een grote verscheidenheid kent in vorm, functie, materiaal en decoratie. Elke tas vertelt een verhaal: over sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen, stijlen in de toegepaste kunst en de mode door de eeuwen heen. Behalve de permanente, historische collectie zijn in het museum wisselende thematentoonstellingen te bezichtigen en organiseert het museum tentoonstellingen van hedendaagse ontwerpers uit binnen- en buitenland. Tassenmuseum Hendrikje is het enige museum in de wereld met zo’n uitgebreide en gespecialiseerde collectie tassen.

Fotobijschriften
Kralentas. Duitsland 1920-1930
Handtas ‘Kinkarakawa’, geprint, Ineke van der Struijs, Nederland 2010
Gehaakte handtas met leer en stro, Irá Salles, Brazilië 2010
Handtas ‘Tinkle’, gebreid. Janske Megens, Nederland 2007.