U bevindt zich hier: Home » moeders » Moeders en pubers

Moeders en pubers

Geschreven door Elenea

Ben je blij dat je kinderen de lagere school doorlopen hebben en straks zelfstandig van en naar school kunnen en dan slaat de pubertijd toe. Dat klinkt wel erg negatief en zo is dat niet bedoeld. Het leven met pubers vraagt geduld en tact van ons moeders.

Als puber ontwikkelt het kind zich tot volwassene. Dit gaat met lichamelijke veranderingen tussen de tien en achttien jaar. Let op, de hersenen ontwikkelen zich tot 24 jaar, dus wel nog even doorzetten…..
Pubers testen de moeders met het ontlokken van discussies en met ongehoorzaamheid. Begeleid de pubers, laat ze het leven ervaren met alle ups en downs, geef ze de ruimte en herinner ze aan de grenzen die je samen hebt afgesproken. Zorg dat je er voor ze bent als ze onverhoopt in de problemen komen. Ga niet in op discussies, maar wacht het juiste rustige moment af om terug te komen op wat de puber gezegd heeft.
Streng straffen helpt niet, maar hou goed contact met de puber, want dan is alles te bespreken en ik kan je vertellen, je kunt nog best veel van ze leren …………………..
Meer lezen over de puberteit en mogelijke gedragsproblemen.

Enkele voorbeelden waar je duidelijke afspraken over dient te maken vind je onderaan dit artikel. Daarbij is het raadzaam om niet de regels op te leggen, want dat leidt tot verzet, maar om samen tot afspraken te komen, door in gesprek te gaan met de puber, zodat je de puber kunt aanspreken op de eigen (volwassen) verantwoordelijkheid. Daarbij wordt de puber dus serieus genomen en heeft hij of zij een eigen inbreng en mening.

  • Een puber leren zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor de troep die hij of zij veroorzaakt
  • Een puber kan helpen bij het huishouden (in en om het huis)
  • Laat puber in principe zelf aangeven hoe laat hij/zij thuis denkt te zijn, zeg dan wat je er zelf van vindt en bepaal samen met de puber een compromis.
    Houdt hij/zij zich daar goed aan, dan kan deze manier van afspreken, wegens succes, herhaald worden.
    Houdt hij/zij zich daar niet aan en heeft ook niet gebeld, dan geef je een ‘gele’ kaart (waarschuwing). Twee gele kaarten is een rode kaart, dus sanctie en bespreek samen wat die sanctie moet zijn.
  • lees meer bij opvoedadvies

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com