U bevindt zich hier: Home » inspiratie » fotografie allerlei » Hoe scrapbook maken en alle technieken

Hoe scrapbook maken en alle technieken

Geschreven door Elenea

BRON: thelittleyellowpeaches.blogspot.com

Een scrapbook is een bijzonder album met foto’s én andere herinneringen versierd zoals lintjes, randjes, passende items en kleurrijke elementen. Er zijn op internet veel scrapbookwinkels waar je de versiersels en materialen kunt kopen. Kijk voor een overzicht van Nederlandse scrapbookwinkels bij top50.scrap-bookingstores.org/Netherlands

Bedenk van tevoren of je een bestaand album of met losse bladen wil werken. Mijn advies is, kies voor losse bladen, die je naar eigen voorkeur kunt invullen. De opgemaakte bladen doe je in een plastic hoes en die doe je allemaal in een map.

Scrap technieken zijn croppen, matten, scheuren, kreuken, chalken, embossing, eyelets, kiekeboe techniek, journaling en de techniek met plakband.

Croppen is het op maat snijden van de foto’s, waarbij je van staande liggende (of andersom) beelden maakt. Je snijdt overtollige gedeeltes van de foto’s weg, uit een mislukte foto snij je nog een leuk gedeelte. Door de foto’s in verschillende formaten te snijden ontstaat er al een speelse variatie in jouw scrapbook.
Gebruik een snijmat met ruitjes, zodat je recht en passend kan snijden. Voor ingewikkelde vormen zijn er b.v. ster of cirkel mallen te koop.

Matten is een (gekleurd) kader om de foto aanbrengen. Gebruik niet te dik papier, ander wordt jouw scrapbook te dik. Je kan hierbij creatief aan de slag, want je kan een kader maken uit b.v. een lege bonbondoos of de pagina uit een tijdschrift, lint, sierband ……

Scheuren is een speelse techniek. Je kan het papier scheuren tegen de scheprichting in, dan laat het papier (meestal) in stukjes los en geeft een onregelmatig effect.
Scheur je het papier in de scheprichting, dan is het papier in één soepele beweging te scheuren.

 

Kreuken geeft een verweerd effect. Niet te dik papier kreuk je door ineen te frommelen en weer strak te strijken. Njet genoeg gekreukt, herhaal dit.

Heftiger: dan maak je het papier een beetje nat, je maakt er een bal van en strijk het voorzichtig glad en leg het te drogen.

Chalken is met zuurvrij krijt (tast het papier niet aan) een pastelachtige effect geven rond  foto’s, treinkaartjes of andere plaksels. Dit geeft een dromerige sfeer.
Oefen eerst op een kladpapiertje. Je kunt het krijt over het papier verdelen met een wattenstaafje. Kleuren mengen: eerste de lichte kleur gebruiken en vervolgens mengen met de donkere kleuren.

 

Embossing is reliëf aanbrengen op wat dikker papier, waardoor 3D effect onstaat. Er zijn speciale embossing pennen en patronen. Er is ook embossingpoeder, waarbij het reliëf effect vanzelf ontstaat als het heet wordt.

 

 

Eyelets zijn zeiloogjes. Hiermee kan je kaarten in jouw scrapbook bevestigen. Je koopt ze in hobbywinkels en brengt ze aan met een speciale eyelet-setter.
Je kan hiermee natuurlijk ook de losse bladen  van jouw scrapbook 2 tot 4 eyelets geven en met een kleurrijk koordje aan elkaar bevestigen.

 

Plakband techniek. Hierbij plak je de foto’s in plaats van fotolijm vast met gekleurd plakband. Bijvoorbeeld alleen de hoekjes. Een leuk effect als je de tape scheurt in plaats van knipt.

 

 

Kiekeboe techniek. Hierbij plak je een foto aan één kant vast met (kleurrijk tape) en daaronder verberg je een leuke tekst of tekeningetje.
Je kan ook een foto verbergen onder een kleurrijk papiertje, zodat je een “deurtje” kunt openmaken om de foto te bekijken.
je kan ook een luikje knippen in de foto en daar weer iets origineerls onder plakken, tekenen, schrijven….

Journaling zijn de teksten, letters of woorden die je erbij schrijft of kalligrafeert. Je kan letters maken van garen, stukje tekst borduren , knippen uit een krant of tijdschrift, labeltjes gebruiken en stempels……

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com