U bevindt zich hier: Home » moeders » Kinderen helpen bij verwerken van verdriet

Kinderen helpen bij verwerken van verdriet

Geschreven door Elenea

BRON: passport.foreignpolicy.com

Kinderen weten nog niet welke gevoelens bij rouw horen en welke emoties en reacties ze daarbij ervaren. Sommige kinderen kunnen angstig worden als ze echt verdriet van de ouders zien. De nieuwe gevoelens, dat vader en/of moeder nu zelf steun en troost nodig hebben, is nieuw voor ze.

In deze ‘nieuwe’ situatie zoeken kinderen houvast in zekerheden en veilgheden die er nog wel zijn. Mogelijkheden zijn: het vertrouwde speelgoed, tv-programma’s en computerspelletjes en natuurlijk de geborgenheid van de eigen slaapkamer. Hierdoor lijkt het alsof het kind alles goed verwerkt, maar dat kan misleidend zijn. Bij kinderen die zich niet makkelijk uiten gaat vaak veel in het koppie om. Dit kan leiden tot lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, buikpijn, slecht slapen en de concentratie b.v. op school kan teruglopen. Dus allemaal uitingen van rouw. Herken ze en zorg dat het kind geen schuldgevoel krijgt en op de loop kan gaan met allerlei fantansieën.  Praat met het kind. Is iemand plotseling  overleden, leg dan uit waar de overledene nu is, b.v. in de hemel, blijvend slapend in de kist of verbrand (omdat dat de wens was van de overledene zelf). En samen lachen en lachen om een mop of wat je ziet op tv in tijden van rouw, dat mag, dat geeft vertrouwen en schept een band. Lachen en huilen ligt heel dicht bij elkaar……

Hou er ook rekening mee dat de rouwverwerking bij een kind soms later komt, omdat ze de ouders (intuïtief) niet wil belasten. Let daar op en herken dit en praat met het kind.

BRON: ajummasjournal.blogspot.com

Overlijden, scheiding, zwaar ongeluk……. zorg dat ieder rouwproces bespreekbaar is en dat kinderen zich kunnen uiten. Ook tijdens een spelletje of door het maken van een tekening of het samen vertellen van een verhaaltje.
Geef duidelijke, eerlijke antwoorden op vragen van kinderen en samen huilen kan voor een ieder angsten wegnemen en rust geven.
Communicatie helpt verdriet te voelen, het verlies te erkennen en het uiteindelijk een plekje te geven.

Soms is het voor volwassenen moeilijk om de juiste woorden te vinden en het kinderverdriet te snappen. Gesprekken met kinderen die hetzelfde hebben meegemaakt, waarbij de herkenning van emoties naar voren komt, kan rust geven en ruimte maken voor het eigen gevoel.

  • Stichting achter de Regenboog organiseert lotgenoten weekeneinden voor kinderen die rouwen. “Deze stichting ondersteunt sinds 1993 kinderen en jongeren bij het verwerken van het overlijden van een dierbare, zodat deze gebeurtenissen geen belemmering vormen om een gezond volwassen bestaan op te bouwen.”
  • De Landelijke Steunpunt Rouw geeft informatie over rouw en heeft een telefonische helpdesk en forum. Dit steunpunt “wil de aandacht voor rouw in de privésfeer en in de samenleving bevorderen.”

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com