U bevindt zich hier: Home » eropuit » Rietveld Schröderhuis in Utrecht

Rietveld Schröderhuis in Utrecht

Geschreven door Elenea

Rietveld Schröderhuis in UtrechtNet buiten het centrum en dicht bij het drukbezochte Wilhelminapark in Utrecht staat een bijzonder huis. In 1924 heeft de Utrechtse architect Gerrit Rietveld dit huis gebouwd in opdracht van de eigenzinnige Truus Schröder, het is het enige huis ter wereld dat is gebouwd volgens de architectonische principes van ‘De Stijl’.

Gerrit Rietveld was een van de medewerkers van ‘De Stijl’, De Stijl was in het begin van de vorige eeuw toonaangevend tijdschrift op het gebied van design en architectuur. Je moet je voorstellen dat er in die tijd geen telefoons waren, laat staan internet. De invloed van het tijdschrift was dan ook groot. Rietveld kwam in aanraking met ‘De Stijl’ toen zijn wereldberoemde rood-blauwe stoel in 1917 in het blad werd gepubliceerd. Later werkte hij samen met onder andere Piet Mondriaan bij het tijdschrift. Het tijdschrift had een zeer uitgesproken mening over architectuur. Bij het ontwerpen van het Rietveldhuis stonden deze principes dan ook centraal.

Voor het huis gebruikte hij de typische ‘Stijlkleuren’ rood, blauw en geel, gecombineerd met wit, grijs en zwart. Rietveld ontwierp ook het interieur en de meubels, die in hetzelfde kleurenschema werden uitgevoerd.

Truus Schröder, net weduwe en moeder van drie kinderen, had ook een belangrijk aandeel in het ontwerp en de totstandkoming van het huis. Zij had heel concrete ideeën over hoe ze wilde wonen. Zo was het bijvoorbeeld haar wens om mee te beslissen over de woonaccessoires, zij was zelf immers binnenhuisarchitect.  Ook wilde zij de belangrijkste woonfuncties op de eerste verdieping te hebben, in die tijd een revolutionair idee, maar volgens Schröder was dit volkomen logisch, vanaf de eerste verdieping had ze een veel beter overzicht over het polderlandschap wat daar toen nog was.

Gerrit Rietveld blies in 1964 zijn laatste adem uit in zijn eigen ontworpen huis. Mevrouw Schröder stierf in 1986, waarna het huis grondig werd gerenoveerd. Tegenwoordig staat het Rietveld Schröderhuis op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is het onderdeel van het centraal museum in Utrecht. Het is mogelijk om het huis te bezoeken, maar dan moet je wel van tevoren reserveren in verband met de grote (internationale) aandacht voor het huis.

Saskia

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com