U bevindt zich hier: Home » hobby van a tot z » allerlei » Een optimale bescherming tegen computervirussen

Een optimale bescherming tegen computervirussen

Geschreven door Elenea

Het is geen geheim dat veel mensen tegenwoordig verslaafd zijn aan de computer. We staan ermee op en gaan ermee naar bed. Al onze belangrijke gegevens staan erop; documenten, foto’s, muziek en film. Waar men vroeger bij brand allereerst de fotoalbums redde zal nu waarschijnlijk eerst de computer worden veilig gesteld. Daarom is het belangrijk dat je goed voor je computer zorgt en deze vrij van virussen houdt.

Iedere pc (en mac) is vatbaar voor virussen. Een goede bescherming is daarom noodzakelijk. Met een goede virusscanner hou je niet alleen virussen buiten de deur, je voorkomt ook dat je anderen kan besmetten. Hoewel de meeste mensen zich bewust zijn van het gevaar van virussen treffen velen te weinig maatregelen om ze te bestrijden. Een kwart van alle computers is besmet. Een paar tips om je computer zo goed mogelijk te beschermen :

  • Een computervirus doet met je pc of mac hetzelfde als een gewoon virus in een mensenlichaam doet: het besmet de computer, richt er schade aan en probeert zichzelf te verspreiden naar andere computers. Virussen worden verspreid door bijlagen bij emails, (het downloaden van programma’s vanaf) internetpagina’s en via besmette USB-sticks. Er zijn miljoenen virussen in omloop.
    Een goede antivirus strategie is dus geboden. De meeste virussen worden herkend en onschadelijk gemaakt door virusscanners, maar omdat er iedere dag tientallen bijkomen is het belangrijk om deze scanner regelmatig te updaten.
    De meeste antivirusprogramma’s, zoals de gratis virus scanner van Kaspersky, halen de laatste antivirusdefinities dagelijks automatisch op.
  • De procedure is als volgt : Installeer de virusscanner, download de laatste virusdefinities en scan je gehele systeem. Hierna is het aan te bevelen om een apart anti-Spyware programma te downloaden en bovenstaande stappen te herhalen. Overigens is het verhaal dat mac-computers niet vatbaar zijn voor virussen inmiddels achterhaald. Ook voor de mac zijn duizenden schadelijke virussen in omloop. Voor de mac heb je wel een andere virusscannen nodig dan voor een pc.
  • Nog één belangrijk punt: het heeft geen zin om meerdere antivirusprogramma’s te installeren. Sterker nog, meestal verhinderen ze elkaars werking. Als je kiest voor andere antivirussoftware dan je eerder gebruikte, zorg er dan voor dat je deze oude software volledig verwijdert. Ook als het abonnement  op deze oude software reeds verstreken is!

 Tessa

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com