U bevindt zich hier: Home » moeders » Hoe kind leren zelfstandig opruimen en huiswerk maken

Hoe kind leren zelfstandig opruimen en huiswerk maken

Geschreven door Elenea

BRON: marketwallpapers.com

Moeders en vaders willen graag dat de kids zelfstandig het speelgoed opruimen, het bord leeg eten en eenmaal puber, zelf hun huiswerk maken en leren. Maar hoe leer je de kinderen dat en hoe kan je dat bijsturen als het nog steeds niet gebeurt?

 • Zelfbedachte regels moeten ouders zich altijd aan houden: voet bij stuk houden. Bespreek de regels met je kind(eren). Doe je dat niet, dan krijgen de kinderen al gauw het gevoel dat door tegenwicht ze toch hun zin kunnen krijgen.
  Als je duidelijkheid in combinatie met aandacht en liefde geeft, bevestig je een betrouwbare ouderschapsrelatie, die het kind vertrouwen geeft.
 • Wil je kind niet zijn/haar kamer opruimen, stel daar een passende sanctie tegenover. Niet als dreigement, maar rustig pratend: “ik wil dat je nu je telefoon of favoriete speelgoed aan mij geeft. Als je kamer is opgeruimd krijg je je telefoon (favoriete speelgoed) weer terug.” Je verbindt dan een beloning aan positief gedrag. Dus geen cadeaus !!!!! Afhankelijk van de leeftijd van het kind doet een compliment, knuffel of iets lekkers wonderen !!!!
  Je mag buiten spelen als je hebt opgeruimd.
  Je kan naar je vrienden als je huiswerk klaar is. Controleer of het maakwerk gedaan is en doe een korte overhoring. Je hebt snel door of iets wel of niet geleerd is.
 • Geef zelf het goede voorbeeld: |
  – als je wil dat je kind groenten eet, dan eet je zelf ook groenten
  – als je niet wil dat je kind rookt, rook dan zelf niet
 • Als je geïrriteerd raakt, neem dan een time-out voordat je als ouder reageert. Bedenk hoe je gaat reageren en blijf rustig en duidelijk tijdens de conversatie. Laat ook hierbij het kind aan het woord, laat het uitpraten en luister……… dus je houdt de communicatielijntjes open en blijf stimuleren als je kind last heeft van uitstelgedrag of van dwarsliggen. Dus durf het kind ruimte te geven binnen samen gemaakte afspraken…….. en zorg dat je beiden de (nieuw) gemaakte afspraken nakomt !!!!
 • Als het kind van jongs af aan niet altijd zijn/haar zin krijgt, leert het kind omgaan met tegenslagen.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com