U bevindt zich hier: Home » allerlei moeders » Hoe kind zindelijk maken

Hoe kind zindelijk maken

Geschreven door Elenea

Uit de luiers op het potje! Je kindje zindelijk maken: wanneer begin je daarmee en hoe pak je dat aan? Het liefst wil je je kindje zo snel mogelijk uit de luiers hebben, maar zindelijk maken vergt heel veel geduld en tijdens de training moet je zeer consequent zijn!

Als een kindje 1.5 jaar oud is heeft hij voldoende controle over zijn lichaam om plas en ontsluiting op te houden. Snappen dat er een verband is tussen het ontspannen van hun sluitspieren en het gevolg daarvan doen ze echter nog niet. Dat kan nog 1 tot 1,5 jaar duren. Om je kindje zindelijk te maken is het volgende belangrijk:

  • Je kindje moet goed kunnen communiceren, hij moet tenslotte op den duur zelf aan gaan geven of hij op het potje moet.
  • De luiers moeten 2 uur achter elkaar droog blijven.
  • Begin met vragen aan je kindje of hij moet plassen of poepen als je ziet dat hij bezig is (sommige kinderen gaan bijvoorbeeld in een hoekje staan, of kijken op een bepaalde manier), hierdoor benoem je wat hij doet en wordt hij zich hier bewust van.
  • Start de training in een rustige periode, zorg dat er geen grote veranderingen op komst zijn. Gaat je kindje net naar de peuterspeelzaal, zijn er verhuisplannen of kan er elk moment een broertje of zusje komen? Stel het zindelijk worden dan even uit.

Als je kindje er aan toe is gaat het zindelijk worden bijna vanzelf, dwing je kindje niet. Dit werkt namelijk alleen maar averechts.

Training
De training pak je als volgt aan:

  • Laat je kindje rustig kennismaken met het potje (of direct met de wc, gebruik dan een toiletverkleiner en een opstapje). Er zijn vele leuke potjes in allerlei kleuren verkrijgbaar, met plaatjes en zelfs met muziekjes. Koop samen met je kindje een mooi potje.
  • Vraag hem regelmatig of hij moet plassen en als je kindje staat te wiebelen of naar het kruis grijpt zet je hem op het potje.
  • Neem je kindje mee als je zelf moet plassen, kinderen imiteren graag!
  • Creëer een vast ritme, laat hem bijvoorbeeld een uur na het drinken, na iedere maaltijd, voor het in bad en naar bed gaan, eerst even plassen.

Als je zelf je kindje de eerste tijd heel goed in de gaten houdt, kun je hem helpen om zelf te herkennen dat hij aandrang heeft om te plassen. Voorkom dat je kindje afkeer van het potje krijgt en laat hem niet langer dan 5 minuten zitten. Heeft hij niets gedaan dan probeer je het later gewoon nog een keer. Doet hij wel iets op het potje dan beloon je je kindje met een knuffel en een compliment, eventueel kun je ook werken met stickers op een ‘plaskaart’.

Het is aan te raden om, zodra je overstapt op een gewone onderbroek, de luier voorgoed uit te laten. Het is verleidelijk om buitenshuis je kindje toch nog een luier om te doen om lastige situaties te voorkomen, maar doe dit niet! Houd er rekening mee dat je in een winkel moet vragen of je kindje even mag plassen en zorg voor schone kleren voor het geval hij een ongelukje heeft. Ben je lang onderweg? Neem het potje dan mee!

Zindelijk met vier jaar
Met deze methode zijn de meeste kinderen met vier jaar overdag zindelijk. Kinderen worden meestal eerst overdag zindelijk en dan pas ’s nachts. Als je kindje meerdere nachten een droge luier heeft kun je besluiten de luier af te laten. Laat hem in het begin nogmaals plassen als je zelf naar bed gaat, zo help je hem om het bed droog te houden. Tot vijf jaar is het normaal dat kinderen af en toe nog een ongelukje hebben. Is je kind ouder dan vijf en gebeuren er nog veel ongelukjes? Dan is het verstandig om langs de huisarts te gaan, wellicht is er een medische reden.

Dit artikel is in samenwerking met Baby & Tiener geschreven. Neem een kijkje op de website voor een uitgebreid assortiment aan potjes, toiletverkleiners en meer!

TIP : Like moeders.blogo op facebook.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com