U bevindt zich hier: Home » eropuit » Borduurwerk en patchwork versierde textiel

Borduurwerk en patchwork versierde textiel

Geschreven door Elenea

De wisselende exposities in museum de Kantfabriek in Horst zijn een echte aanrader voor creatieve mensen. Een mooi voorbeeld is de nieuwe expositie ‘Schitterend geplooid’. Een kleurenpracht uit China in Museum de Kantfabriek.
Ien Rappoldt reist al 15 jaar jaarlijks naar de Miao- en Dong volken in Zuidwest China om daar de met borduurwerk en patchwork versierde textiel te bestuderen. Ien heeft van haar reizen vele schitterende en kleurrijke voorbeelden meegebracht, van lapjes tot volledige kostuums.
Het Miao-patchwork en de diverse borduurtechnieken worden uitvoerig belicht.
Uniek zijn de filmbeelden van het vervaardigen van zijdevilt.

Ien Rappoldt over haar reizen
Met één been in de Chinese samenleving van nu, met het andere been leven in de eigen tradities van het volk waar je bent geboren.

In het zuidwesten van China ligt de kleine provincie Guizhou. Op de markt herken je de verschillende bevolkingsgroepen aan hun klederdracht. Hier wonen de Miao, Dong, Shui, Bouyi en Yao. Allemaal zien ze er anders uit. In de dorpen thuis, of als je op je akkertje werkt is een T-shirt tegenwoordig ook goed genoeg. Maar ga je naar de markt of op familiebezoek dan trek je als vrouw al gauw even een goede jas aan. Zo kan iedereen zien wie jij bent.

Eeuwen leven deze volken, weggekropen in de bergen, in hun eigen cultuur en schrijvend met naald en draad. Nu vinden ze hun weg in het moderne China en zijn trots op wie ze zijn. De vrouwen in de afgelegen bergdorpen besteden nog steeds veel tijd aan het maken en versieren van hun eigen kleding, niet uit tijdverdrijf of luxe, maar uit noodzaak en traditie. De traditionele, ook in het oude China voorkomende, borduursteken, worden in eindeloze variaties toegepast. Veel van deze volken kennen geen eigen schrift. Voor de Miao is borduurwerk het beeldverhaal van hun eigen geschiedenis. De versiering op hun kleding vertelt over hun mythen en legenden.

Tijdens de expositie van 3 maart t/m 25 augustus 2013 zal Ien Rappoldt ook een aantal workshops geven en lezingen houden waarin ze vertelt over haar ervaringen die ze opgedaan heeft tijdens haar bezoeken.
Kijk voor dit programma bij cursussen en workshops op de website.
Museum de Kantfabriek, Americaanseweg 8, 5961 GP Horst,  www.museumdekantfabriek.nl

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com