U bevindt zich hier: Home » inspiratie » Kunst voor thuis, tuin en kantoor

Kunst voor thuis, tuin en kantoor

Geschreven door Elenea

henk_crouwel_3_20130425_1674002762Heb jij fascinatie voor regelmatigheden en logica, te vinden in de wiskunde en in systematische getallenreeksen. Weet je het nog niet, bekijk dan voor de aardigheid eens

  • hoe de pitten in een zonnebloem keurig langs spiralen zijn geordend
  • naar de ordening van schubben bij een dennenappel rondom en spiraalsgewijs
  • hoe bepaalde cactussoorten zijn opgebouwd uit segmentjes, die ditzelfde patroon volgen
  • hoe bladeren bij een aantal bloemen- en plantensoorten steeds weer onder eenzelfde vaste en karakteristieke hoek van ongeveer 137,5 graden t.o.v. elkaar blijken te zijn verdraaid. Een hoek die niet toevallig precies voldoet aan de Gulden Snede. En wat zo bijzonder is, is dat met een dergelijke opeenvolgende schikking van bladeren de lichtopbrengst voor een plant optimaal is, omdat bladeren steeds zodanig zijn gericht dat ze zo min mogelijk in elkaars schaduw liggen en het invallende licht dan ook maximaal benutten.

henk_crouwel_6_20130425_1942472871In alle tijden zijn er kunstenaars die gefascineerd worden door wiskundige principes en visuele systemen. Vooral in de twintigste eeuw, vanaf het moment dat de abstractie in de beeldende kunst opkomt.
Het is Theo van Doesburg, één van de grondleggers van de Stijlbeweging, die op een gegeven moment afstand neemt van het meer intuïtieve werk van zijn mede-grondlegger Piet Mondriaan door geometrische constructies als uitgangspunt te nemen voor zijn schilderijen. Het begrip ‘abstract’ wordt zo als het ware nader gespecificeerd in het begrip ‘concreet’. In de concrete kunst wordt afgerekend met de subjectieve abstractie. Het enige subjectieve dat in deze richting nog een rol lijkt te spelen is de keuze van het ordeningssysteem.

dick_bruna_5_20101214_1908582391(Bron: o.a. introductietekst Wim Crouwel)

Laat je inspireren en informatie over exposities bij www.bosfineart.nl

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com