U bevindt zich hier: Home » allerlei eropuit » Vakantie en tips zorgkosten in het buitenland

Vakantie en tips zorgkosten in het buitenland

Geschreven door Elenea

Voor veel mensen is de zomervakantie inmiddels begonnen. Met het oog op deze vakantie heeft Univé onderzocht in welke landen u dit jaar extra moet opletten. 1 op de 5 Nederlanders heeft momenteel namelijk geen aanvullende zorgverzekering en met enkel een basisverzekering wordt alleen spoedeisende medische zorg in het buitenland vergoed. Hierbij kan men echter nog steeds voor een grote verrassing komen te staan aangezien de basisverzekering slechts 100% van het in Nederland geldende tarief vergoedt.

Risicolanden
Turkije, Spanje, Portugal en Griekenland zijn zeer populaire vakantielanden. Onderzoek van Univé heeft uitgewezen dat men in deze landen een verhoogde kans heeft op opname in een privékliniek, waardoor de zorgkosten vaak hoger zijn dan in Nederland. Daarnaast vermeldt Independer dat de zorgkosten in landen zoals Scandinavië, Zwitserland en de Verenigde Staten vaak  al standaard hoger zijn dan in Nederland. Onderzoek van het IFHP (International Federation of Health Plans) laat verder zien dat de kosten voor opname in een Frans ziekenhuis ook standaard hoger zijn dan deze gemiddeld in Nederland zijn.

Voorkom hoge zorgkosten in het buitenlan
Het hogere  tarief voor de zorg (in verhouding tot Nederland) in deze landen valt niet onder de dekking van de basisverzekering en moet extra verzekerd worden als men niet voor een onaangename verrassing wil komen te staan. Dit kan met een aanvullende zorgverzekering, maar ook met een reisverzekering die medische kosten dekt.  Dekt de aanvullende zorgverzekering de volledige kosten voor medische  zorg in het buitenland en terugkeer naar Nederland, dan is het niet noodzakelijk om ook bij de reisverzekering medische kosten te verzekeren.

Tips
Een paar praktische tips voor de voorbereiding op uw vakantie:

  1. Sla het telefoonnummer van uw zorgverzekeraar op in uw mobiele telefoon
    Noteer het alarmnummer van uw zorgverzekeraar of sla deze op in uw telefoon. Uw zorgverzekeraar kan u namelijk altijd helpen als u medische zorg nodig heeft in het buitenland. U wordt bijvoorbeeld geholpen met het vinden van een geschikt ziekenhuis in de buurt en om vervoer er naartoe te regelen.
  1. Vraag een gratis Europese Zorgverzekeringskaart (EHIC) aan
    Sommige zorgverzekeraars hebben dit verzekeringsbewijs gekoppeld aan uw zorgpas, controleer daarom eerst uw zorgpas en neem anders contact op met uw zorgverzekeraar. Met de Europese Zorgverzekeringskaart krijgt u zorg in onder meer de lidstaten van de EU en wordt de betaling afgehandeld met uw zorgverzekeraar. Zonder aanvullende zorgverzekering worden de kosten tot het Nederlandse marktconforme tarief vergoed. Het resterende gedeelte betaalt u dan nog zelf aan uw zorgverzekeraar.
  1. Sluit een reisverzekering af met vergoeding voor medische kosten
    Medische hulp in het buitenland is vaak duur. Om er zeker van te zijn dat u geen forse rekening krijgt – aangezien de basisverzekering slechts tot het Nederlandse tarief vergoedt – kunt u voor slechts enkele euro’s een reisverzekering afsluiten die medische kosten vergoedt. Bovendien worden daarmee de kosten voor terugkeer naar Nederland vergoed, iets dat níet in de basisverzekering zit.

Nog meer tips voor uw vakantie vindt u op Unive.nl/Vakantiechecklist

Peter

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com