U bevindt zich hier: Home » allerlei moeders » Kinderrechtendag ieder jaar op 20 november

Kinderrechtendag ieder jaar op 20 november

Geschreven door Elenea

kleurplaat dag van de kinderrechtenKinderrechtendag wordt door de wereld gevierd op 20 november. Dit is de dag van de rechten van het kind en daar gaan we voor. 20 november is een moment om in actie te schieten, want universeel gerespecteerde kinderrechten zijn verre van de realiteit:

  • Ondanks de vooruitgang sterven wereldwijd nog altijd te veel kinderen voor hun vijfde levensjaar vanwege oorzaken die kunnen voorkomen worden. 61 miljoen kinderen gaan niet naar school, en op vlak van de bescherming van kinderen tegen geweld, uitbuiting en misbruik is er ook nog een lange weg te gaan.
  • Eén kind op vijf loopt het risico om in armoede af te glijden en dat aantal neemt nog toe. 20 november herinnert ons daar op cynische wijze aan.

Kinderrechtendag ieder jaar op 20 november, waarom?

Op 20 november 1989 nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK) unaniem aan. Dat verdrag verleent het kind burgerlijke, politieke, economische, sociale en culturele rechten en is opgebouwd rond vier principes:

  • non-discriminatie,
  • belang van het kind voorop,
  • recht op leven en ontwikkeling,
  • recht op participatie

 

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com