U bevindt zich hier: Home » moeders » Oudere mannen zijn zuiniger op hun relatie

Oudere mannen zijn zuiniger op hun relatie

Geschreven door Elenea

oudere mannenOudere mannen zijn zuiniger op hun relatie, want mannen van vijftig jaar en ouder zijn afhankelijker van hun relatie dan vrouwen. Mannen koesteren de relatie meer en zijn banger dat die ophoudt. Dat blijkt uit onderzoek van tijdschrift Zin in samenwerking met de Vrije Universiteit.

Bij jonge stellen is juist de vrouw onzeker in de relatie en in latere levensfases blijkt dat juist mannen zich meer zorgen maken over de ontwikkeling van de liefde en zijn juist zíj banger dat zij en hun partner uit elkaar groeien.

Vrouwen hebben vriendinnen
De sociale netwerken worden in de loop van je leven kleiner en met name de vrouwen zijn het die deze netwerken bijhouden. Het lijkt erop dat oudere mannen vooral hun partner nog hebben om intieme, persoonlijke gesprekken mee te voeren. Ze worden dus afhankelijker van hun vrouw voor hun sociale netwerk en morele steun. Terwijl vrouwen ook praten met hun moeder, zus en beste vriendinnen.”

Op de vraag ‘Waarom bent u nog bij elkaar?’ blijkt liefde in de brede zin bij oudere stellen nog steeds de belangrijkste reden. Op

  1. gevoelens van en voor de ander
  2. gevoel van geluk
  3. intimiteit en geborgenheid
  4. voldoening
  5. veiligheid
  6. De kinderen’ staan op plek 9

Mannen onzeker door pensioen
De rest van het onderzoek geeft het beeld dat mannen emotioneel afhankelijker zijn van hun vrouwen dan andersom. “Misschien hangt dit ook samen met het feit dat veel mannen op die leeftijd met pensioen gaan. Dat is toch een behoorlijke verandering waarvan de man, die in de meeste gevallen de kostwinner is, best onzeker kan raken. Je haalt respect en eigenwaarde uit je werk, en dan zit je ineens thuis. Je (werkende) vrouw kan je dan helpen dit samen op te vangen en daaraan te wennen.

Nog een paar opmerkelijke percentages:

  • 74% denkt dat er minder kans is om te gaan scheiden dan de gemiddelde Nederlander
  • 55% zegt minder ruzie te hebben dan andere stellen
  • 70% voelt zich belangrijker sinds de relatie
  • 40,4% van de mannen vindt zijn relatie bijna perfect – tegen 26,7% van de vrouwen

Alles over het onderzoek is te lezen in de nieuwe Zin die deze week verschijnt.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com