U bevindt zich hier: Home » moeders » Ruzie maken is lastig en leerzaam voor kinderen

Ruzie maken is lastig en leerzaam voor kinderen

Geschreven door Elenea
BRON: dreamstime.com

BRON: dreamstime.com

Ruzie maken is leren omgaan met verschillen, dat is zeker niet makkelijk, maar hoort wel bij het leven. Ruzie kan twee oorzaken hebben: een meningsverschil of een conflict. Ruzie maken is voor kinderen een belangrijke oefening in het omgaan met verschil. Zij hebben daarbij behoefte aan duidelijke afspraken en begeleiding. Dus probeer niet ruzies te vermijden, maar gebruik ruzies om kinderen te leren dat omgaan met verschil  bij het leven hoort.

 • Grijp in als een ruzie kinderen persoonlijk raakt, of het nu fysisch of psychisch is, bijvoorbeeld bij gemene scheldwoorden
 • Wees alert dat de afspraken die je maakt met de kinderen ook worden nagekomen. Hoe duidelijker de afspraken, hoe veiliger en makkelijker is het voor de kinderen om met verschillen om te gaan
 • Zorg dat je als ouder geen onderdeel wordt van de ruzie, dus focus niet op de ‘waarheid’ maar op de onderlinge relatie, zodat ieder kind voelt dat het gerespecteerd wordt. Probeer de visie en de identiteit van ieder kind te versterken, door de reden van de ruzie niet te veel af te wegen op wel/niet gelijk, ga aan de inhoud van de ruzie voorbij en zoek naar de achterliggende overeenkomsten, zodat ieder kind waardering voelt.
 • Soms kan tijdens een ruzie een opmerking al voldoende richting geven, zoals : Komen jullie er samen uit? Hebben jullie hulp nodig?
  Dan geef je de kinderen ruimte om eigen grenzen te bewaken en zich ook in te leven in het leven van het andere kind.
  Lukt het, zeg dan :Dat hebben jullie samen goed opgelost.
  Lukt het niet: laat ze dan ieder in een eigen hoekje (kamer) spelen, of spreek af dat ze om de beurt spelen.
  Niet forceren dat de kinderen een verzoeningsgebaar moeten maken, maar geef de kinderen de ruimte ……..
 • Laat de kinderen gerust merken dat ruzie lastig en moeilijk is en zeker niet leuk. Maar door het leerproces goed te begeleiden kan je de kinderen op een positieve manier beïnvloeden.

Ruzie maken

Meningsverschil
Bij een meningsverschil wordt er nog nagedacht over de inhoud en is het verschil te hanteren.

Conflict
Een conflict gaat niet meer over de inhoud, maar over “jij en ik” en de onderlinge relatie. De vraag is dan, wie er gelijk heeft, nog erger wie is de winnaar/verliezer. Er staat meer op het spel en het conflict kan makkelijk escaleren.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com