U bevindt zich hier: Home » wonen en decoreren » doe het zelf allerlei » Oude meubels zelf restaureren

Oude meubels zelf restaureren

Geschreven door Elenea
Bron: homeschannel.net
Bron: homeschannel.net

 

Oude meubels restaureren is een leuke hobby. Een antieke tafel met een beschadigd blad of een oud stoeltje dat wel een opknapbeurt kan gebruiken zelf restaureren geeft voldoening. Op het resultaat ben je dan extra trots en echt tevreden. Belangrijke punten tijdens het arbeidsproces zijn:

  • fineer restaurerengronden
  • ontbrekende stuken inleggen
  • kleuraanpassing van houtoppervlakken
  • handmatig schellak politoeren
  • Er wordt gebruikt gemaakt van o.a. beenderlijm, natuurlijke beitsen, was politoeren en schellak politoer, het ecologisch verantwoord bestrijden van ongedierte zoals houtworm.

 

Oude meubels restaureren

meubels restaurerenIn het boek ‘Meubels restaureren’ vind je de technieken voor het opknappen van tweedehands en eventueel antieke meubels met handige tips en trucs. Tachtig pagina’s bevatten  veel overzichtelijke informatie voor iemand die wil proberen een oud/versleten/kapot meubel op te knappen. Het begint met de analyse van het object, beschadigingen, houtworm of houtrot enzovoort. Dan moet de passende restauratie worden gezocht: laden, dragers, geleiders, welke materialen, opvullen van beschadigingen, aanpassen van kleuren. Vaak zal fineer moeten worden gerestaureerd of op nieuwe gepolitoerd: flinke klussen die hier stap voor stap en met veel kleurenfoto’s worden getoond. Het boekje geeft vele mogelijkheden van aanpak. Met veel informatie over gereedschappen, politoer, chemische middelen, gereedschappen, sloten, beslag enzovoort. Een overzichtelijk boekje dat een mens zin geeft om die oude stoel nu maar eens aan te pakken

Gerelateerde artikelen

3 reacties

Anne mei 30, 2014 - 11:07 am

Hoi Elenea!

Wat een super leuke website is dit! Leuk artikel over meubels restaureren. Zelf heb ik sinds een half jaar ook een nieuwe hobby: meubels opknappen (met name met krijtverf). Vind het zo leuk om te doen dat ik sinds kort er ook over ben gaan bloggen (http://www.remadewithlove.nl). Neem gerust eens een kijkje als je nog inspiratie voor je website nodig hebt.

Groetjes Anne

Reageer
marcel januari 25, 2016 - 11:58 am

Ben op zoek naar de werk/constructie tekening van de de Wycliff stoel van Leonard Wyburd.

Wie kan mijn helpen??

Bedankt Marcel.

Reageer
Marie de Jonge oktober 16, 2020 - 3:20 pm

Bedankt voor het delen van deze informatie en het boek om oude meubels te restaureren. Ik heb zelf een antieke kast die ik zou willen opknappen. Hij is namelijk niet meer zo stabiel. Wellicht vind ik nog wel meer tips die mij verder helpen!

Reageer

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com