U bevindt zich hier: Home » kinderkamer » Bang in het donker en oplossingen

Bang in het donker en oplossingen

Geschreven door Elenea
Bron: scintillaweekly.com

Bron: scintillaweekly.com

nachtlampje

Bron: factoryprices.nl/

Dit herken je vast : Het is ’s nachts 2 uur, 4 uur en het is weer raak! “Mama, lamp aan, kan nie zien”, roepen de allerkleinsten rond de 2 1/2 jaar. Dan ben je weer druk in de weer en moeten de kleine nachtlampjes weer voor de dag gehaald worden, want die hebben bij de oudere kinderen ook zo goed geholpen. En dan maar hopen dat het dit keer ook weer gaat lukken.
Vaak duurt het maar even. Ben je op zoek naar nieuwe nachtlampjes, kijk dan eens bij : ruime keuze nachtlampjes

Bang in het donker

Monsters, heksen en spinnen horen bij kinderangsten en kunnen vaak worden weggenomen door een lichtje te laten branden of een liedje te neuriën. Werkt dat niet, dan vraag je je af wat het kind zo bang maakt.
De angst voor het donker komt als ze oud genoeg zijn om hun verbeelding te laten spreken, dan gaan ze fantaseren en ze zijn nog niet zo ver om fantasie te onderscheiden van werkelijkheid. In een schaduw op de muur of in figuren in de gordijnen kunnen ze beangstigende vormen zien.

Angst is een natuurlijke emotie, die elk kind ervaart. ’s Nachts, als het kind alleen is, en er ook geen afleiding is, krijgt de fantasie van het kind vrij spel.
Het beste dat je als ouder kan doen, als het kind bang is in het donker, is begrip tonen voor de angst, de angst respecteren en daarover praten met het kind. Dus niet de angst minimaliseren of meegaan in de angst door het aan te dikken, maar vooral kalm blijven, uitleggen dat het kind veilig is en vertel dat iedereen wel eens angstig is.

Vraag het kind wat ze eventueel mee in bed wil, wat het kind vertrouwen geeft. Dat kan een knuffel zijn, een lichtje aan of even een ouder in de buurt. Geef er gepast aan toe en help het kind verder, niet door lang bij het kind te blijven, maar door het kind vertrouwen te geven om daarna weer lekker zelf te gaan slapen.
Niet het kind uit zijn bedje halen. Het is juist de bedoeling dat je als ouder het kind middelen geeft om met de angst te leren omgaan.

Natuurlijk geen televisie vlak voor het slapen gaan. Überhaupt niet veel televisie kijken en zeker geen beelden laten zien die nog niet geschikt voor ze zijn…..

Als de angst niet overgaat, maar juist versterkt of uit de hand loopt, zoek dan hulp en advies bij de kinderarts.
Normaal raken kinderen binnen enkele weken over hun angst heen.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com