U bevindt zich hier: Home » moeders » Opvoeden is stimuleren je zelf te blijven

Opvoeden is stimuleren je zelf te blijven

Geschreven door Elenea
Bron: freevector.com

Bron: freevector.com

Zo bepalend als de opvoeding voor het latere leven van een kind is, zoveel vragen doemen bij ouders gedurende het opvoedingsproces op. Want wat is een ‘goede opvoeding’? Hoe denken en leren kinderen, hoe kun je ze begrijpen, maar ook: hoe leer je ze om jou te begrijpen en jouw regels te respecteren?

En, minstens zo belangrijk, hoe stimuleer je ze om zichzelf te zijn en te blijven, ondanks de onvermijdelijke noodzaak zich ook te voegen naar geldende normen en waarden? Hoe geef je ze zelfvertrouwen en een gevoel van eigenwaarde?

Tips opvoeden

  • als je als ouder goed voor jezelf zorgt en je je prettig voelt, is het ook makkelijker om tegemoet te komen aan de behoeften van je kind.
  • geef het kind duidelijke basisregels, zodat je kind weet hoe hij/zij zich moet gedragen. Ga er voor zitten en bespreek met je kind wat de huisregels kunnen zijn en vertel ze daarbij wat de consequenties zijn als hij/zij de regels overtreedt en vooral : hou je daaraan als ouder
  • als je kind zich vervelend gedraagt, blijf dan rustig en realistisch en zeg hem/haar duidelijk daarmee op te houden. Vertel vervolgens hoe hij/zij zich wél moet gedragen. Je mag redelijk gedrag van een kind verwachten, maar verwacht niet dat je kind perfect is. Wat dat ben jij ook niet.
  • geef je kind aandacht als het iets wil laten zien of zeggen. Het is belangrijk om regelmatig tijd en gerichte aandacht voor je kind te hebben
  • je kind regelmatig knuffelen en/of een aai over de bol geven, is noodzakelijek voor kinderen. Dus complimentjes geven als het goed luistert
  • praat met je kind over dingen die hij/zij belangrijk vinden en vertel ook jouw belevenissen aan je kind
  • zorg voor activiteiten die je kind interesseren zodat hij/zij zich niet gauw gaat vervelen. Denk daarbij aan knutselen, spelletjes, computeren, voetballen, etc.
  • leer je kind nieuwe vaardigheden door iets voor te doen. Geef een complimentje als ze het zelf proberen, ook al is het niet direct helemaal zoals het zou moeten zijn.
  • lees meer bij ontwikkeling/kind/stimuleren

opvoeden is stimuleren je zelf te blijvenHet boek “Opvoeden vanuit het hart” is geschreven door een moeder EN een grootmoeder. Dit boek geeft op speelse wijze ondersteuning bij het opvoeden en begeleiden van kinderen en helpt om de antwoorden op velerlei vragen te vinden. Maar meer dan dat: het inspireert ouders aan de hand van heldere tips en oefeningen om samen met hun kinderen te leren en te groeien.

Opvoeden is een grote ontdekkingsreis waarop je kunt leren, lachen en onvoorwaardelijk van elkaar kunt houden. Met de ideeën en praktische hulpmiddelen kun je deze reis tot een waar avontuur maken.

Gerelateerde artikelen

1 reactie

Selma februari 26, 2006 - 9:43 pm

Aanrader!

Reageer

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com