U bevindt zich hier: Home » hobby » Kasten pimpen en upcyclen

Kasten pimpen en upcyclen

Geschreven door Elenea
pixabay.com

pixabay.com

Kasten pimpen en upcyclen voor een nieuwe look en sfeer in huis. We kennen het allemaal wel. Je hebt je kast nu al een aantal jaren en wat toen een mooi design leek, is nu echt uit de tijd. Je wilt liever geen nieuwe kast kopen, maar deze kast kan ook echt niet meer. Een handig alternatief is dan om je kast op te knappen. Je moet er wel even geduld voor hebben en de tijd voor nemen, maar het resultaat mag er dan ook wezen.

Kasten pimpen en aan de slag

  1. Voordat je begint met het bewerken van je kast moet je weten hoe het is behandeld. Is dit met olie, was, lak of vernis gedaan. Handige tip om dit uit te vinden: breng een druppeltje terpentine op het hout aan. Ontstaat er een wit vlekje? Dan is je kast met een olie- of met een waslaag behandeld. Zo niet, dan gaat het om lak of vernis.
  2. Bij het bewerken van je kast, of dit nou een boekenkast, tv-meubel, dressoir of nachtkastje is, is het belangrijk dat je eerst de oude laag eraf schuurt. Terug naar de basis. Vanaf daar kun je er weer van alles mee doen. Haal je deze laag er niet af, dan pakt de verf niet goed.
  3. Geef je kast een nieuw likje verf, wellicht in een gezellige knal kleur en je kast is weer als nieuw. Een blikvanger in je interieur.

Vintage

Vintage meubels zijn helemaal hip en trendy. Heb jij genoeg van je strakke design meubelen, dan is dit de oplossing voor jou.
Er zijn meerdere manieren om je meubels antiek te maken.

  1. Zo kun jij je meubel doorschuren. Het is wederom belangrijk dat je eerst alle andere lagen eraf schuurt.
  2. Zet je kast daarna in de grondverf. Dit hoef je niet heel netjes te doen. Zorg dat de verf goed opdroogt en verf het kastje dan nog een keer, maar nu in een andere kleur.
  3. Wrijf de kast vervolgens in met antiekwas. Doe dit lekker ongelijkmatig. Je moet kleurverschil krijgen in het kastje.
  4. Neem een stuk staalwol en schuur het kastje. Zet op een aantal plekken wat meer druk om zo de onderlagen naar boven te krijgen.
  5. Ga er met een doek overheen en laat je meubel glanzen.
  6. Voilá, je eigen design meubel.

Whitewash

Een ander populair middel is de whitewash. Dit geeft je meubels een gebleekte look. Het originele patroon en de groeven blijf je zien, maar het krijgt een wittige uitstraling. De originele ondergrond blijft dus altijd nog een beetje zichtbaar. Heeft je tafel heel veel nerven en groeven? Zorg dan dat je de whitewash licht aanbrengt. Dit levert het beste resultaat.

Gerelateerde artikelen

1 reactie

Marie de Jonge mei 14, 2021 - 5:05 pm

Antieke meubelen zijn inderdaad in trend. Ik heb een oude kast laatst ook opgeknapt. Deze was niet meer te redden en erg beschadigd. Daarom heb ik hem ook een nieuwe kleur gegeven. Andere antieke meubels die ik heb, zijn nog wel in originele staat. Dit vind ik ook erg mooi.

Reageer

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com