Gerelateerde artikelen

  • Kinderen leren muziek maken, ritmes maken en herkennen Kinderen leren muziek maken, ritmes maken en herkennen
  • Bouwplaat hamster op scooter voor kleuters Bouwplaat hamster op scooter voor kleuters
  • Simpel snel haakpatroon kindermutsje Simpel snel haakpatroon kindermutsje
  • Verrassing schrijven op glas of spiegel Verrassing schrijven op glas of spiegel
  • Perspectief tekenen huizen in straat Perspectief tekenen huizen in straat
  • Tekenboeken voor jongens en meisjes Tekenboeken voor jongens en meisjes
moeders

Blindtypen en het belang daarvan

blindtypen waaromBlindtypen waarom? Als ouder vraag je je al snel bij een cursus blind typen af, is dit wel nodig voor mijn kind? Leert een kind dat niet spelenderwijs tijdens de lessen op school? Typen op een toetsenbord is een vaardigheid die iedereen tegenwoordig nodig heeft. Kinderen zitten achter de computer en al heel jong moeten zij om leren gaan met tablets en smartphones. Een onderzoek aan de van Radboud Universiteit vertelt ons dat kinderen die op jonge leeftijd met 10 vingers blind leren typen op de middelbare school sneller zijn aangepast.

Blindtypen en het belang daarvan

Leren typen op de basisschool
Iedereen die met tekst en taal omgaat moeten tegenwoordig om kunnen gaan met een toetsenbord. Met twee vingers typen kost relatief gezien veel tijd. Ook worden er veelvuldig fouten gemaakt en het verzenden van een email kost dan al heel veel tijd en energie. Op de basisschool in groep 8 school gaat een basisschoolkind werkstukken maken en dit gebeurt allemaal achter de computer. Uit onderzoek blijkt dat kinderen veel voordelen hebben op school wanneer zij blind kunnen typen. Wanneer er vragen moeten worden beantwoord op de computer kunnen de kinderen al hun aandacht schenken aan de leerstof. Typen gaat dan automatisch. Blind typen hoort een basisvaardigheid te zijn net als schrijven. Kinderen zijn beter voorbereid op hun toekomst.

Spelenderwijs leren typen
Sinds de jaren ’70 worden kinderen geleerd om blind te leren typen. Sindsdien hebben tienduizend kinderen hun diploma gehaald. Blind typen moet op een goede, professionele manier worden aangeleerd. Deskundige welke een kind feilloos alle kneepjes van het vak moeten aanleren. Interactieve lesmethoden door spannende games te gebruiken maken het leren typen aantrekkelijk. Spelenderwijs leren en investeren in de toekomst.

Belang van typen met 10 vingers
De noodzaak om te typen met 10 vingers wordt als je de mening vraagt van kinderen en studenten uitgelegd met verschillende meningen. Wanneer je de vaardigheid blind typen niet hebt ben je tevreden met wat je kan. Mensen die achter het toetsenbord typen met twee vingers denken ook vaak dat ze snel zijn terwijl ze niet weten hoeveel aanslagen ze per minuut maken. Zij vinden het niet nodig om blind te leren typen.

Typevaardigheid
Wanneer er wordt rondgekeken op de basisschool naar typende kinderen ziet dat er verkeerd wordt gewerkt met het toetsenbord. Snelheid, houding en vingerzetting zijn niet in orde. Het staat vast dat wanneer je blind leert typen aan deze tekortkomingen tegemoet komt. Het kind hoeft ook niet meer gebogen over het toetsenbord naar de juiste toets te zoeken. Kinderen die automatisch toetsen kunnen vinden hoeven geen aandacht te schenken aan het typen maar kunnen zich volledig concentreren waar ze op dat moment mee bezig zijn. Een werkstuk krijgt zo alle aandacht.

Onderzoek Radboud Universiteit
Het is belangrijk dat leerkrachten zelf blind leren typen op de basisschool. Zij kunnen dan hun leerlingen begeleiden tijdens de typelessen. Uit het onderzoek van van de Radboud Universiteit in Nijmegen is gebleken dat wanneer jonge kinderen blind leren typen met 10 vingers zij zich gemakkelijker kunnen aanpassen op school. Dit zou pleiten voor meer aandacht op de basisschool voor het blindtypen. De Stichting Schriftontwikkeling deed ook onderzoek en is tevens van mening dat het blind typen een basisvaardigheid hoort te zijn in het Primair Onderwijs.

Bronnen: 
http://repository.ubn.ru.nl 
http://www.typetuin.nl 
http://www.schriftontwikkeling.nl
Op onze website wordt gebruik gemaakt van cookies voor advertentiecampagnes en webstatistieken. Sommige informatie kan gedeeld worden met advertentienetwerken. Onder het kopje Privacy en Cookies lees je welke cookies geplaatst worden en waarom. Ga je akkoord met onze cookies?