U bevindt zich hier: Home » hobby van a tot z » allerlei » Boter zelf thuis karnen

Boter zelf thuis karnen

Geschreven door Elenea

boter karnen thuisBoter karnen kan je nu gewoon zelf thuis doen. Zelf brood maken, doen we al en nu dus ook het smeuïge smeersel zelf maken. Je gebruikt daarvoor de Kilner.

Boter karnen snel en lekker

In enkele simpele stappen

  • doe slagroom in de Kilner
  • doe er wat grof zeezout bij
  • en 10 minuten draaien
  1. Om te karnen doe je verse slagroom op kamertemperatuur in de pot, plaats de klopper en begin met kloppen.
  2. Gedurende het kloppen merk je dat de room steeds dikker en stijver wordt, tot deze begint te schiften in boter en karnemelk.
  3. Na het kloppen giet je de karnemelk af (deze is te gebruiken voor het bakken van bijvoorbeeld scones) en schep je de zachte boter in een kom om deze te spoelen met koud water.
  4. Door het spoelen en kneden werk je er nog meer karnemelk uit voor een steviger eindproduct.
  5. Uit 250 ml slagroom karn je circa 100 gr verse boter.
  6. Het bereide smeuïge mengsel is zo’n 2 weken houdbaar in de koelkast.

TIP: Je kan natuurlijk ook kruidenboter maken door er in latere instantie knofloof en/of groene kruiden bij te doen zoals bieslook, peterselie…….

De glazen pot van de Kilner boterkarner is vaatwasmachinebestendig. De deksel met klopper was je met de hand af.

Boter zelf karnen. Bron: freegreatpicture.com

Boter zelf karnen.
Bron: freegreatpicture.com

Gerelateerde artikelen

1 reactie

cees van ravesteijn augustus 22, 2015 - 4:45 pm

Wat kost een dergelijk apparaat?

Reageer

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op onze website wordt gebruik gemaakt van cookies voor advertentiecampagnes en webstatistieken. Sommige informatie kan gedeeld worden met advertentienetwerken. Onder het kopje Privacy en Cookies lees je welke cookies geplaatst worden en waarom. Ga je akkoord met onze cookies?